Den 11 mars fattade kommunstyrelsen beslut om nya regler för ersättningar för elevresor på gymnasiet. Förändringarna började gälla 1 maj och påverkar dig som ska ansöka om busskort, så läs igenom den här informationen noga innan du ansöker.
Varför är det nya regler?
Syftet med förändringen är att skapa ett system som är likvärdigt för alla. I och med förändringarna kan vi säkerställa att alla elever behandlas lika när det kommer till beslut om ersättning för resor.
Vad innebär förändringen?
Det innebär att elever som har mer än sex kilometer mellan hemmet och skolan kommer att ha rätt att få elevresor i form av busskort. Elever eller vårdnadshavare (om elev är under 18 år) söker busskort via kommunens e-tjänst. Detta gäller även om man har växelvis boende. Har man kortare än sex kilometer har man inte rätt till busskort.
Ersättning för elevresor i form av särskild anordnad taxitransport kommer utgå. Kommunen är inte skyldig att anordna transporter för gymnasieleverna, utan endast ansvara för deras resekostnader upp till ett visst angivet belopp.
Ansök i den nya e-tjänsten
Du som redan studerar på gymnasiet ska ansöka om ditt busskort nu, mellan 13-30 maj. Du som ska börja på gymnasiet till hösten söker under ansökningsperioden i augusti.
Om du bor i Skövde och ska studera i Skövde så söker du via e-tjänsten, oavsett om du ska studera på en kommunal skola eller en friskola. Om du bor på annan ort och ska studera på de kommunala gymnasieskolorna (Kavelbro eller Västerhöjd) söker du via e-tjänsten. Om du bor på annan ort och ska studera på en fristående skola ska du söka busskort på den skolan.
Bra att känna till:
- Ansökan sker framöver via e-tjänst där alla aktuella skolor finns med.
- Avgiften för borttappat busskort sänks från 300 kr till 100 kr men ersätts endast vid ett tillfälle. Därefter får vårdnadshavare/elev ansvara för kostnader själva.
- Vid APL ska ingen ansökan göras av eleven i e-tjänsten. Ansökan görs i stället av APL-samordnare eller mentor.
- Då riktlinjerna tidigare har hänvisat till en kartbild där avståndet till alla skolenheter inte funnits markerade kan en del elever som inte haft 6 km till skolan därför kunnat erhålla busskort fram till nu. Alla elever kommer nu mätas utifrån ett och samma systemstöd och därmed säkras likvärdigheten.
Vad gäller för elever i anpassade gymnasieskolan?
Elever i anpassade gymnasieskolan berörs inte av de nya reglerna ovan utan ansöker på samma sätt som tidigare, det vill säga via e-tjänsten för skolskjuts.
Läs mer och ansök om skolskjuts här.