Två personer som fikar på Hertig Johans torg

Välkommen till Skövde!

Skövde ligger mitt i Skaraborg, mittemellan landets två största insjöar och landets två största städer.

Skövde har ett utbud som en stor stad – med den lilla stadens  närhet till allt. Här finns framgångsrika företag, en högskola med förstklassiga utbildningar och många intressanta jobb. Det är lätt att trivas och enkelt att leva i vår stad. Du tar dig snabbt till förskolor, skolor, äventyrsbadet som utsetts till landets bästa fem år i rad, kulturhuset med sitt breda utbud och riktigt bra shopping. Strax intill centrum ligger berget Billingen som bjuder in till såväl motion som rekreation. Härifrån har du en vidunderlig utsikt, det finns fantastiska motions- och skidspår, fiskesjöar, utomhusbad, slalombacke och mycket, mycket mer. 

Vi är 57 768 Skövdebor

Skövde växer och bygger hundratals nya bostäder per år. Med Högskolan i Skövde, ett aktivt näringsliv, Skaraborgs sjukhus och teknik- och forskningsparken Science Park Skövde är vi det naturliga navet i Skaraborg. Visste du till exempel att Skövde är den fjärde största staden när det gäller datorspelsutveckling?

En gemytlig stadskärna med puls

Strosa runt på gågatorna i centrum, shoppa och ta en fika på ett av våra många caféer eller ät en bit mat på någon av alla de restauranger som finns här. Du hittar alla de stora butikskedjorna varvat med små boutiqer. Många fler shoppingmöjligheter finns även utanför centrum, till exempel på Norrmalm, Elins Esplanad eller Stallsiken.

Ett rikt föreningsliv

Med drygt 400 föreningar hittar du något att göra nästan oavsett vilket intresse du har. Är du handbollsintresserad är Skövde verkligen en stad för dig eftersom vi har både ett dam- och ett herrlag som spelar på högsta elitnivå. Hemmamatcherna ser du i Arena Skövde som ligger mitt i stan.

Kultur och nöje

Skövde kan stoltsera med Sveriges första kulturhus. Under Kulturhusets tak hittar du bland annat konsthall, konstmuseum, teater och bibliotek. Här har även Robert Gustafsson inrättat en speciell lokal som heter Kulturiet. I centrum ligger restauranger och uteställen tätt. I Skövde får du helt enkelt ett brett kultur- och nöjesliv med något för alla dina önskemål.

Sveriges häftigaste bad

Vi har fått utmärkelsen "Bästa äventyrsbad" flera år i rad. Förutom vattenrutschkanor, vildfors, vattenpist, utebassäng och vågmaskin finns även en relaxavdelning som fått namnet Aqua Vitalis.

Två av världens modernaste motorfabriker

En av Skövdes största arbetsgivare är Volvo med omkring 5000 anställda. Här tillverkas motorer till personbilar och tunga fordon vid  Aurobay och Volvo Group Trucks Operations i två av världens modernaste motorfabriker.

Garnisonsstad med anor

Skövde är en garnisonsstad med en lång och spännande militär historia, drygt 100 år tillbaka i tiden. Den militära verksamheten utvecklas och betyder mycket för Skövde. Här finns två regementen, Skaraborgs regemente P4 och Trängregementet samt Markstridsskolan som utbildar och utvecklar i funktionen markstrid.

En schlagermetropol

Visste du att flera kända personer har sina rötter i Skövde, inte minst inom musikbranschen? Här bor och verkar bland annat Thomas G:son, Kalle Kindbom och Andreas Rickstrand, några av Sveriges mest meriterade producenter i melodifestivalsammanhang. Jessica Andersson och  Robert Gustafsson är andra exempel på kändisar som är uppvuxna i Skövde. 

Nyinflyttad?

Har du planer på att flytta till Skövde eller har du nyligen flyttat hit? För dig har vi tagit fram en tidning som heter "Ny i stan". I den hittar du dels information om Skövde, men även praktiska tips och telefonnummer med mera. Tidningen får du automatiskt hemskickad till dig när du skrivit dig i Skövde. Vill du hellre läsa den som pdf-fil, så hittar du den här till höger på sidan under "Dokument".

Vill du ha fler tips

Om du vill veta mer om Skövde och få tips om vad som finns att uppleva och se, få kartor, boka boende och mycket mera så kan Skövde turistbyrå hjälpa dig. Du hittar mer information och kontaktuppgifter på deras webbplats.

Välkommen till Skövde!