Parkerade bilar

Kommunal färdtjänst

Färdtjänst riktar sig till personer som på grund av funktionshinder, som  omfattar minst tre månader, har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel. Färdtjänst är en särskilt anpassad kollektivtrafik för vilken Lag om färdtjänst gäller. En färdtjänstresa kan endast göras från en adress till en annan, utan stopp på vägen.

Vad gäller?

Du kan resa med kommunal färdtjänst inom det så kallade färdtjänstområdet, vilket omfattar kommunerna  i Västra Götaland samt de angränsande kommunerna Askersund, Habo, Kristinehamn, Laxå och Mullsjö.

Du kan resa alla dagar kl 05.00 - 02.00.

Ansökan

Ansökan om färdtjänst kan du göra vi vår e-tjänst

Observera att handläggningstiden för färdtjänst är längre än normalt under sommaren och julen, då våra handläggare har semester vissa veckor.

Medresenär och ledsagare
Du kan alltid ta med en medresenär. Medresenären ska stiga på och av på samma plats som du och betalar samma avgift. Om du behöver hjälp i fordonet under själva resan kan du få tillstånd till ledsagare som får medfölja utan extra kostnad, men som du själv får ordna. Ledsagaren får själv inte vara färdtjänstberättigad.

Service

Chauffören kan vid behov följa dig till och från porten, hjälpa dig i och ur bilen, hjälpa till med säkerhetsbältet samt ta hand om ditt förflyttningshjälpmedel och bagage.

Egenavgift
För färdtjänst betalas en egenavgift enligt aktuell färdtjänsttaxa. Information om gällande färdtjänsttaxa kan på begäran tillhandahållas av kommunen.

I tabellen nedan visas gällande egenavgifter fr o m 2023-01-15 (kommun = zon). 

Se karta med kommungränser.

Enkel resa inom Vuxen Ungdom
En kommun 69 52
Två kommuner 120 91
Tre kommuner 172 130
Fyra kommuner 275 206
Fem kommuner 378 284
Sex kommuner 482 361
Sju kommuner 585 439
Åtta kommuner eller fler 688 516

   

Bokning av resa

Via telefon: Resan bokas hos Västtrafiks Kund- och resetjänst på 020- 91 90 90 i så god tid som möjligt, allra senast 60 minuter före önskad restid. Kund- och resetjänst har öppet vardagar kl 06.00 - 22.00 (lör-, sön- och helgdagar kl 08.00 - 22.00). Avbokning och ändring av bokad resa kan göras dygnet runt.

I app eller via dator: Resor kan även bokas och avbokas i Västtrafiks app Boka Resa eller via webbsidan. Om ni redan har skapat ett konto hos Västtrafik kan ni logga in direkt här, samt hitta information om hur ni skapar ett nytt konto.
Appen Västtrafik Boka Resa laddas ner i Google Play eller App Store. Där kan man också lägga till en vän eller anhörig som ombud för att hjälpa till med resebokningar.
Frågor och svar om tjänsten boka resa | Västtrafik (vasttrafik.se).

Färdtjänst i julhelgen 
Det är många som vill resa med färdtjänst i jul, särskilt på julafton. Boka din resa för julhelgen mellan den 1 och 16 december för en garanterad plats. Senare bokningar sker i mån av plats. Resor under jul och nyår (24–26/12 och 31/12–1/1) kan endast bokas via telefon 020-91 90 90.

Sjukresa

Du kan inte åka färdtjänst vid en sjuk- eller behandlingsresa. Om du har frågor gällande sjukresor kontakta Västra Götalandsregionens sjukreseenhet på telefon 010-473 21 00.