Ann Andrist

Mer digital kommunikation när Ann börjar jobba

Ann Andrist började sin anställning på Skövde kommuns näringslivsenhet den 1 juni. Hon är anställd som Operativ digital kommunikatör som är en nyinrättad tjänst på enheten.

Operativ digital kommunikatör, vad innebär det?

- Utifrån befintliga strategier och planer kommer jag att producera, kommunicera, analysera och optimera det digitala innehållet utifrån de olika uppdrag som åligger näringslivsenheten, bland annat platsmarknadsföring, företagsetablering och talangattraktion.

I första hand kommer jag fokusera på Skövdes platsvarumärkesarbete och skovde.com. Få människor att hitta till skovde.com och därmed sprida information om Skövde. I förlängningen vill vi att fler ska välja Skövde som bostadsort.

I mitt jobb kommer jag att träffa många människor inom olika företag och organisationer. Att skapa innehåll till webben är även en central uppgift för mig. Jag ska också arbeta med en del av kommunikationen runt Sweden Game Conference. 

Vad ser du mest fram emot i ditt nya arbete? 

- Att få lära känna mina kollegor och jobba med ett bra team. Jag är nyinflyttad till Skövde, så det ska också bli spännande att lära känna staden med allt vad det innebär. 

Vad tror du blir de största utmaningarna och möjligheterna? 

- Efter många år där jag jobbat med engelska som huvudspråk så är en av de största utmaningarna att ändra mitt tankesätt och ”jobba på svenska”.

En av möjligheterna är att skapa nya sociala nätverk och det finns mycket kul att göra inom den plattform jag jobbar med. Det är en ”ung” hemsida som har stor potential att utvecklas. 

Berätta lite om din bakgrund! 

- Jag är 33 år och född i Katrineholm. Efter grundskolan gick jag gymnasiet, handelsprogrammet. När jag tagit studenten kände jag att jag ville ut i världen. Jag packade kappsäcken och flyttade till Norge där jag jobbade 2 år med service på Oslo flygplats. 

Efter Norge bar det iväg till Seattle i USA där jag jobbade som Au Pair under 2 år.

Där trivdes jag mycket bra, men var tvungen att lämna landet innan jag kunde förnya mitt visum. Innan jag förnyade mitt visum tog jag en omväg via London. Där jobbade jag 6 månader. Efter förnyat visum var jag sedan tillbaka i USA. 

Nu började jag att studerade. Det blev 4 år vid Washington State University där jag läste Integrade Strategic Communication och Business Administration. 2017 blev jag klar med min utbildning. 

Därefter började jag jobba i ett företag som sysslar med affärsresor, där jag jobbade i två år. 

Under tiden i USA träffade jag min livspartner Brandt. Vi är gifta och har två barn tillsammans, en pojke som är 4 år och en flicka som är 2. 

Jag fick mitt första barn och slutade då att arbeta. I USA är det vanligt att vara hemma med sina barn  och ”Stay-at-home-mom” är ett uttryck som beskriver detta. Det finns möjlighet att jobba för den som vill, men barnomsorg i USA är mycket dyrt och Au Pair och Nanny är vanliga lösningar. 

Men att inte jobba är inte min melodi, så vi började fundera på att flytta till Sverige och den trygghet som finns här med bra sociala skyddsnät i form av barnomsorg med mera. 2020 gjorde vi verklighet av detta och flyttade tillbaka hem till Sverige. 2021 fick jag mitt andra barn och jobbade efter detta med digital marketing för en av Nordens största näthandelsaktörer, och samtidigt jobbade jag med översättning för ett företag i London. Efter en mellanlandning i Skene på 2 år flyttade vi till Skövde våren 2023. 

Min man jobbar inom spelindustrin och en av anledningarna till av vi valt Skövde är den spelindustri som finns här. En annan anledning är att det finns bra kommunikationer och det är nära till min barndomsstad Katrineholm och när jag fick detta jobb så var det inget att tveka på. 

Vad tycker du om att göra på din fritid? 

- Barnen tar stor plats i våra liv och just nu upptäcker vi staden Skövde och dess omgivningar. Det finns så mycket bra och fint här. Jag och min man tycker också mycket om att resa. Vi har köpt hus och fixar mycket med det och mitt senaste intresse är trädgård. 

Jag och min familj är så nöjda med att vi valt Skövde och vi trivs mycket bra! 

Lycka till med ditt nya arbete Ann! 

Näringslivsenheten

Näringslivsenheten är placerad i Skövde stadshus och tillhör Sektor medborgare och samhällsutveckling. Enheten har ett brett uppdrag med fokus på företagsklimat, tillväxt, talangattraktion och etableringsfrämjande åtgärder. Enhetens anställda sitter med i många olika projekt och arbetsgrupper, både internt i kommunen och externt ute i näringslivet. 

På enheten arbetar följande åtta personer: 

Ramona Nilsson, näringslivschef
Leder enhetens arbete och är engagerad i frågor som rör näringslivsutveckling i Skövde. 

Christian Johansson, marknadsutvecklare
Verksamhetslokaler och verksamhetsetableringar. 

Louise Hallberg, näringslivsutvecklare
Kompetensförsörjning och talangattraktion. 

Ann-Louise Eliasson, näringslivssamordnare
Event, ekonomi, kommunikation och landsbygdspott. 

Malin Sandegren, marknadsförare/platsutvecklare
Kommunikation och arbete med platsvarumärket för Skövde. 

Jonas Isacson, näringslivsutvecklare
Företagsklimat och etableringsfrågor.

Simon Wallin, studentstadssamordnare
Studentfrågor, arbetar 50 % på Näringslivsenheten och 50 % på Högskolan i Skövde. 

Ann Andrist, operativ digital kommunikatör
Digital kommunikation.