Kommunens kockar erbjöds kustnära säsongsjobb under sommaren 2023.

Under sommarveckorna, då många kök var stängda, erbjöds kockar i Skövde kommun att säsongsjobba på Västkusten. Tanken var att ge kompetensutveckling och inspiration.

Genom en satsning på mer hållbar sjömat på menyerna har måltidsverksamheten i Skövde kommun fått god kontakt med en aktör som säljer musslor och driver restauranger på Västkusten. Under högsommaren finns utmaningar i att hitta tillräckligt många kompetenta kockar som kan säsongsjobba. Samma period har Skövde kommun en överkapacitet av kockar då det är sommarlov.

– Tillsammans har kommunen och företaget hittat en modell där vi erbjuder oss att låna ut personal till företagets restauranger på västkusten. I utbyte får kockarna kompetens och utbildning i hållbar och god sjömat. Företaget ordnar boende och de kockar som vill anta erbjudandet får tjänstledigt, säger Helena Gustavsson som är måltidschef i Skövde kommun.

– För kockarna blir det både omväxlande och utvecklande att före eller efter sommarsemestern jobba i en privat nischad restaurang under högsäsong, fortsätter Helena. 

Även från företagets sida är man mycket nöjd med samarbetet och menar att det är en stor tillgång med dessa skickliga och engagerade kockar.

– Vi är otroligt tacksamma och glada över att fått tillskott under sommarperioden på våra restauranger, att få lära känna härliga människor som brinner passionerat för matlagning, service och som  levererat på toppnivå. Samt att få sprida mer kunskap om vår huvudråvara musslan som vi är otroligt stolta över att jobba med. Vi ser mycket fram emot att fortsätta samarbetet i framtiden med Skövde kommun, säger Emelie Didrik på Musselbaren. 

Kockarna som var iväg är odelat positiva. Så här säger några av dem om tiden de jobbade på kusten:
– Hade det inte varit för familjen så hade jag stannat några veckor till.
– Utbytet har verkligen varit allt – skrämmande, roligt, spännande, nervöst, utvecklande och roligt.
– Jag har fått ett andra hem och en ny familj.

Premiärsommaren 2023 blev en succé. De kockar som tog chansen att prova vingarna på Västkusten återvände med mer erfarenhet och goda minnen i ryggsäcken som nu kommer väl till pass när kommunen fortsätter satsa på mer sjömat i sina menyer. Förhoppningen är att samarbetet ska fortgå och att fler kockar ska få möjligheten till inspiration och kompetensutveckling.

Se filmen om sommarens succé här: