Checklista

Kontraktet är påskrivet och flyttdatumet fastställt, då är du nästan klar. Här hittar du tips och länkar för att komma i ordning till inflyttningsdagen.

Folkbokföring

Skatteverket ansvarar för folkbokföringen. Huvudregeln är att du ska vara folkbokförd där du bor. Du anses vara bosatt i den fastighet där du regelmässigt tillbringar din dygnsvila. Du kan läsa mer om folbokföring och ändra din folkbokföringsadress på Skatteverkets webbsida.

Anmäla flytt som student - Skatteverketlänk till annan webbplats

Flyttanmälan

Tänk på att göra en flyttanmälan så snart du vet vilken din nya adress blir och när den börjar gälla. Mer information om gratis flyttanmälan för studenter finns på Skatteverkets webbplats .

Eftersändning av post gör du på Adressändring. Observera att denna tjänst kostar pengar.

Hemförsäkring

Ibland händer det som inte får hända. Det kan handla om en dator som kortsluter, borttappat bagage på resan eller brand. Med hemförsäkring kan du få tillbaka delar av pengavärdet för att ersätta det som skadats och förlorats. Många hemförsäkringar täcker även för skador och förluster när du flyttar.

Du kan också beställa tilläggsförsäkring, så kallad drulleförsäkring, som gäller om du själv råkar skada något. Självrisk gäller vid alla skador. Kolla villkoren noga hos försäkringsbolagen. Har du en bostadsrätt kan du teckna bostadsrättstillägg som täcker eventuella skador i lägenheten.

Hos de flesta försäkringsbolag erbjuds student- eller ungdomsförsäkringar. För att teckna en försäkring behöver du ta kontakt med ett försäkringsbolag.

Bostadsbidrag

Som deltidsstudent eller studerande förälder kan du ha rätt till bostadsbidrag. Du hittar mer information om villkoren på Försäkringskassans webbplats om bostadsbidrag för unga under 29 år.

Bredband

Idag ingår bredband ofta i hyran för studentrum och studentlägenheter. Kolla med din hyresvärd vad som gäller för ditt boende så du hinner beställa bredband lagom till flytten. Även här kan det vara möjligt att hitta studentabonnemang, så kom ihåg att söka där du hittar dina studentrabatter.

Att söka vård

Här hittar du information om vart du vänder dig när du blir sjuk.
1177 Vårdguiden

Försäkringskassan

Till försäkringskassan vänder du dig med olika frågor t.ex. vid sjukdom eller om du ska söka Bostadsbidrag. Ska du besöka Försäkringskassan så är adressen Skolgatan 1 i Skövde.

Polisen

Till polisen vänder du dig om du t.ex. vill skaffa pass, eller anmäla något som blivit stulet  t.ex. Här hittar du Polisen i Skövde. Ska du besöka polisen så är adressen Prisngatan7-9 i Skövde.