Vilken hjälp finns att få? 


Om du är i en akut situation och behöver omedelbar hjälp behöver du ringa 112.  

Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för att du ska vara trygg samt få hjälp och stöd i din situation. Kontaktuppgifter till socialtjänsterna i Skaraborg hittar du under "kontaktuppgifter" lite längre ned på denna sidan. Vill du veta mer om socialtjänstens arbete kan du kolla in https://kollpasoc.se/.   

Om du bor i Sverige eller är svensk medborgare och är utomlands. Om du blir illa behandlad av familj eller släktingar, tvingad att stanna kvar utomlands, riskerar att utsättas för könsstympning eller bli bortgift kan du kontakta svenska ambassaden eller konsulatet i det land du är i. Finns det inget sådant i det landet du är i så kan du vända dig till en ambassad eller konsulat i ett närliggande land. Här finns en lista över Sveriges ambassader och konsulat Utlandsmyndigheter - Sweden Abroad.   

Ambassaden/konsulatet och Utrikesdepartementet (UD) kan tillsammans med myndigheter på din hemort i Sverige undersöka om något kan göras för att hjälpa dig återvända till Sverige. Läs om det här Familjerelaterat tvång i utlandet - Regeringen.se.  

Du kan få mer information om hjälp av Resurscentrum Heder Skaraborg. 


Film om vardagsheder (finns på olika språk)
  
OBS! Om du klickar på play så kommer filmen öppnas på Youtube!

Datum