Nytt belysningssystem ska göra fotgängare tryggare

Skövde kommun deltar i ett pilotprojekt tillsammans med Prisma Tibro för att öka trafiksäkerheten vid oövervakade övergångsställen.

Under torsdagsförmiddagen den 16 maj görs det sista av installationen av den nya armaturen Prisma Light Ella AID som ska varna bilister att det kommer fotgängare som ska passera över övergångsstället. Passagen som Skövde kommun anser är mest lämpad för pilotprojektet är övergångsstället mellan Balthazar Science Center och parkeringsplatsen vid resecentrums östra del.

- Vi ser att det är många som passerar dagligen förbi detta övergångsställe. Det är bland annat många ungdomar som tar sig över för att komma till Drottning Blankas Gymnasieskola och många som arbetar på Volvo som passerar övergången från tåget och centrum. Vi hoppas att denna lösning kommer göra att fotgängarna känner sig säkrare att passera – framför allt när mörkret faller på, säger Patrik Gustafsson, trafikingenjör på Skövde kommun.

Tidigare städer som redan har installerat denna sorts belysning är Kumla och Kristinehamn. Även Volvo GTO kommer att inom en snar framtid att ha trafiksäkerhetsprodukten installerat på två platser inne på sitt område.

Lamporna  blinkar mot bilisterna

Lamporna lyser upp övergångstället som en ljuskorridor med ett fast vitt sken tills någon vill passera. Efter att fotgängaren har tryckt på pollaren eller viftat med handen framför sensorerna blinkar orangea lampor ut mot bilisterna och varnar därmed att någon är på väg över.

Observera att detta inte är en trafiksignal som säger till trafikanten att stanna. Tänk på att du ska se att bilen saktar in och stannar innan du går över!