Kulturstipendiet till barnboksförfattare

Kultur- och Fritidsnämnden i Skövde kommun har beslutat att ge årets kulturstipendium till Skövdeförfattaren Moa de Bruin och årets honorärstipendium till konstnären Bernt Jutemar.

- En enig kultur- och fritidsnämnd har i år beslutat att tilldela kulturstipendium till Moa de Bruin och honorärstipendium till Berndt Jutemar. Två värdiga mottagare och fantastiska kulturrepresentanter för Skövde kommun, säger Petter Fahlström, kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Moa de Bruin är uppväxt och bor i Skövde och har bland annat skrivit två barnböcker om Vera Svanson. Inom populärkulturen drev hon under 13 år en av Sveriges mest lästa bloggar, skrivit krönikor samt gjort humor i P3 och web-tv för SVT.

Kulturstipendiet består i en prissumma på 20 000 kronor och föregås av en nomineringsprocess från allmänheten.

-Moa brinner för barnkultur och hennes arbete kring detta vill nämnden uppmärksamma då detta också är ett av nämndens prioriterade områden. Berndts konst- och kulturgärningar under många år har gjort honom till en välkänd Skövdeprofil både inom och utanför kommunen och Sveriges gränser. Han är en väl värdig mottagare av årets honorärsstipendium. berättar Petter Fahlström, Kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Stipendierna delas ut i samband med nationaldagsfirandet i Skövde den 6 juni.

- Efter pandemin känns det extra roligt att återigen få dela ut stipendierna på nationaldagen tillsammans med Skövdeborna, säger Petter Fahlström.