Öppet webbinarium på Stadsbiblioteket i Skövde

Den 11 oktober bjuder Stadsbiblioteket in till ett öppet och kostnadsfritt webbinarium om bedrägerier, e-handel och AI som syftar till att göra dig till en säkrare och mer medveten internetanvändare.

Användningen av AI ökar i samhället. Med det kommer nya möjligheter, men också nya utmaningar. Bedrägerierna blir alltmer komplexa och många förknippar handeln på nätet med oro och många risker. Så hur gör vi för att undvika att bli lurade? Och hur kan vi dra nytta av den nya tekniken?

Välkommen till ett kostnadsfritt digitalt event som gör dig till en säkrare och mer medveten internetanvändare!

Datum: Fredag 11 oktober
Tid: 10.30-12.30
Plats: Stadsbiblioteket, Skövde Kulturhus
Övrigt: Eventet är kostnadsfritt. Begränsat antal sittplatser (30 st), först till kvarn!

Innehåll:

  • Lär dig hur du undviker bedrägerier
  • Få tips om hur du e-handlar säkrare och smartare
  • Upptäck hur du kommer i gång med AI och hur du kan bli en positiv kraft på sociala medier.

Eventet är kostnadsfritt och online 11 okt kl. 10:30–12:30 på biblioteket.

Program (cirkatider, kan komma att ändras)

10:30: Från sms- till AI-bedrägerier – så skyddar du dig
Digitaliseringen har gett oss nya tjänster som vi kan dra stor nytta av.  Samtidigt utnyttjar många kriminella digitaliseringen i syfte att vilseleda oss. Till exempel genom att använda digitala tjänster på ett felaktigt sätt för att komma åt våra pengar. Lyckligtvis går det att skydda sig mot det här. Jan Olsson, kriminalkommissarie på Nationellt It-brottscentrum, ger dig konkreta tips på hur du kan minska riskerna för att bli utsatt.

10:50: Romansbedrägerier – den blinda längtan efter kärlek som ödelägger liv
Beata Hansson – frilansjournalist och författare, och Anna-Sara Fire – kommunikatör och författare, berättar en verklig historia om en kvinna som blir förälskad i en man hon uppvaktas av på nätet. Parallellt med att vi följer hennes väg till en ekonomisk katastrof har Beata och Anna-Sara försökt hitta förklaringar till varför hon och många andra blir lurade på det här sättet. De har hämtat teser, kunskap och information från poliser och anhöriga, samt pratat med IT-experter, terapeuter, kärleksforskare, biologer, präster och andra som blivit lurade.

11:10: Glädjen av att finnas och vara kreativ på sociala medier – en oldfluencers berättelse
Vill du uttrycka din kreativitet och nå ut med den så kan sociala medier vara utmärkta kanaler för det. På sociala medier kan du snabbt och enkelt få kontakt med likasinnade. Lyssna till hur Maria Sörensson kom igång med sitt Instagramkonto @aginginstyle.

Paus

11:30: Handla säkert
När vi handlar på nätet är vi sårbara för bedrägerier. I våras avslöjade Dagens industri att uppemot 15 000 svenskar har råkat läcka personuppgifter och betalinformation till ett stort kinesiskt e-handelsbedrägerinätverk. It-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka visar hur dessa bedrägerier gick till. Han berättar hur du kan avslöja liknande bedrägerier och hur du gör för att handla tryggt på nätet.

11:50: Handla smart

Lär dig hur du kan utnyttja e-handelns möjligheter och hur du undviker de vanligaste fallgroparna. Vad ska du tänka på när du tar del av prisjämförelsetjänster, kundomdömen, rangordningar och marknadsföring? Maria Wiezell, Konsumentjuridisk expert på Sveriges konsumenter, ger dig tipsen du behöver.

12:10: Kom igång med AI

AI handlar inte bara om att du ska kunna inhämta information om saker som biverkningar på mediciner. Du kan få veta mycket mer kittlande och intressanta saker än så. Att använda sig av AI är som att ha en bästis som hjälper till när det behövs. Anne-Marie Eklund Löwinder, Vd och säkerhetsexpert, ger dig tips på hur du kommer i gång med din användning av AI!

Tänk säkert och agera smart på nätet är en del av Tänk säkert-kampanjen, eMedborgarveckan och Digitalidag och anordnas i Skövde kommun av Digidelcenter och Digital fixare.