Kemikaliesmart vardag

Byt ut kemikalierna

Kemikalier finns överallt omkring oss. Vissa är svåra att komma undan, medan andra kan undvikas relativt enkelt om man bara är lite medveten. Här kommer fem byt-ut-tips för en kemikaliefriare vardag.

1. Konservburkar

Välj i stället: Färsk mat, mat från frysen eller mat på glasburk

Vinst: Vissa konservburkar är lackerade med ett ämne som visat sig avge ämnet bisfenol A till maten. Den risken undviker du helt om du undviker burkarna.

2. Syntetiska antibakteriella träningskläder

Välj i stället:  Ekologiska träningskläder

Vinst: Vissa träningskläder är exempelvis behandlade med antibakteriella ämnen, som nanosilver som misstänks vara hormonstörande. Med ekologiska kläder finns ingen sådan risk.

3. Engångs-plastflaska

Välj i stället: Flaska av rostfritt stål eller ”sund” plast

Vinst: Plastflaskor kan vara ett bra val. Plast, märkt med 02, 04 och 05, är huvudsakligen tillverkad av polymerer, som inte stör hormonbalansen. Andra ämnen kan dock vara tillsatta. Dryckesflaskor av rostfritt stål utan innermembran är också bra.

4. Fettavvisande smörgåspapper

Välj i stället:  Svanenmärkt smörgåspapper eller plastfilm

Vinst: Fettavvisande smörgåspapper kan innehålla fluorämnen. Du är på den säkra sidan om du väljer Svanenmärkt smörgåspapper.

5. Mikropopcorn

Välj i stället:  Popcorn poppade i gryta

Vinst: Man har olyckligt nog hittat flourämnen i vissa av de förpackningar för popcorn som poppas i mikrovågsugnen. Vill du vara på den säkra sidan kan du poppa dem själv i en glasskål i ugnen eller i en gryta.

Plastens påverkan

Plast finns överallt. I förpackningsmaterial, plastpåsar, din dator, telefon, köksapparater, kläder, skor, golv, knappar, små detaljer överallt. Det är ett tecken på hur många varianter av plaster som finns, och hur beroende vi är av materialen. När vi pratar om ”plast” menar vi egentligen en stor grupp av olika material. De kan ha väldigt varierande egenskaper: vara hårda och starka som i en cykelhjälm, eller mjuka och böjbara som i en plastmatta.

Plastproduktionen ökar hela ständigt. Idag produceras 280 miljoner ton plast per år. 99,5 procent av denna produceras av icke nedbrytbara material som olja. Av all producerad plast används cirka 40 procent till engångsprodukter, som matförpackningar och plastpåsar. Det finns även plastsorter som inte bryts ner fullständigt utan bara till mindre plastbitar s.k. mikroplast. När mikroplasterna på olika sätt läcker ut i naturen så leder det till stora skador för både djur, natur och människor.

Jag vill plastbanta! Hur gör jag?
Börja i köket. Undvik plast som kommer i kontakt med mat under värme. Stekspadar, teflonpannor, vattenkokare i plast och plastförpackningar som körs i mikron är sådant man bör se upp med. Undvik konservburken som har ett plasthölje på insidan.

I nästa steg bör du se över elektronik i rum där du vistas mycket, alltså sovrum. Varma datorer, musikanläggningar som är behandlade med flamskyddsmedel med mera kan frigöra ohälsosamma ämnen. Har du inget alternativ bör du undvika att ha dem i standby-läge.

Det är också viktigt att se över barnens rum, mjuka plastleksaker som luktar eller känns kladdiga hör till riskprodukterna. För barnen är det också mycket angeläget att se upp med elektronik. Elektronikprodukter som inte är avsedda att vara leksaker, till exempel en vanlig mobiltelefon, omgärdas inte av de reglerande lagar som ändå finns för leksaker. PVC-plast innehåller alltid tillsatsämnen.

Läs mer om plaster och få tips fler om hur du kan byta till andra material.