Vad menar vi med specialkost?
Med specialkost menar vi mat som är anpassad efter särskilda behov så som allergier, intoleranser eller andra medicinska skäl exempelvis celiaki. All form av specialkost anpassar vi efter dagens lunch.
Ansök om specialkost inför varje nytt läsår
Ansök om specialkost via e-tjänsten innan varje nytt läsår startar och när behov uppstår eller förändras. Skickar du ingen ny ansökan innan läsåret startar lagar vi ingen specialkost. När ansökan är godkänd börjar vi servera specialkost.
Vad krävs för att få specialkost?
För att säkerställa att vi erbjuder rätt specialkost kräver vi att aktuellt sjukvårdsintyg tillsammans med ansökan i e-tjänsten. Vid kroniska diagnoser bifogar du årligen det sjukvårdsintyg du en gång fått från sjukvården.
Sjukvårdsintyget ska vara skrivet av läkare inom specialistvård för barnmedicin eller av specialistläkare i barnmedicin. Undantaget är celiaki där dietister inom specialistvård också kan skriva intyg.
Vid konstaterat behov av specialkost inom primärvården ska barnet remitteras vidare till specialistvård inom Skaraborgs sjukhus (om inte den behandlande läkaren är specialist inom barnmedicin).
Laktoslåg mat
Maten som vi serverar i kommunala skolor och gymnasier är låglaktos. Har barnet behov av låglaktoskost behöver du inte ansöka om specialkost.
I kommunala förskolor serverar vi inte laktoslåg mat. För att barnet ska få låglaktoskost måste det finnas en godkänd specialkostansökan. Laktosintolerans är mycket ovanligt vid så låg ålder och behovet ska då vara konstaterat av specialist.
Vad menar vi med anpassade måltider?
Med anpassade måltider menar vi mat och måltider som är anpassade efter en individs religion, etiska ställningstaganden eller funktionsnedsättning.
Veganska, vegetariska eller fläskfria måltider i…
…skolan
Fläskfria och vegetariska alternativ finns att tillgå i skolrestaurangerna för det barn som har behov, du behöver inte göra någon ansökan. Har barnet behov av både specialkost och vegetariska/fläskfria måltider ansöker du om specialkost via e-tjänsten och behovet av vegetariska/fläskfria måltider meddelar du direkt till köket.
För barn med behov av veganska måltider måste du göra en ansökan via e-tjänsten.
…förskolan
Vid behov av fläskfria, veganska eller vegetariska måltider i kommunala förskolor måste du ansöka via e-tjänsten.
Anpassade måltider vid funktionsnedsättning
Vi kan behöva göra anpassade måltider med hänsyn till barnets funktionsnedsättning, om den medför stora svårigheter att delta i ordinarie måltid. Målet med alla former av anpassningar i måltiden är att barnet ska klara verksamhetens mål och i förlängningen äta så varierat som möjligt för god hälsa på lång sikt.
Vi arbetar för att inte inskränka rättigheten till varierad mat, då det kan ge negativa konsekvenser för barnet på lång sikt. För en del barn kan det ändå vara av vikt att justera matutbudet, om svårigheterna är så pass uttalade att de har stor negativ inverkan på barnets liv. Det gäller barn som på grund av fysiska, sensoriska, kognitiva, medicinska eller utvecklingsbetingade funktionsnedsättningar har stora svårigheter att tillgodogöra sig måltiderna. För dessa barn anpassar vi menyn med stöd från sjukvårdsintyg från specialistsjukvården.
Ansök om anpassade måltider inför varje nytt läsår
Ansök om anpassade måltider via e-tjänst innan varje nytt läsår startar, när behov uppstår eller förändras. Bifoga sjukvårdsintyg från specialistvård. Skickar du ingen ny ansökan innan läsåret startar lagar vi ingen specialkost. När ansökan är godkänd börjar vi servera specialkost.