Bild på måltidspersonal som samtalar med en elev.

Specialkost

Ett alternativ för den som inte kan äta vissa livsmedel av olika skäl.

I våra grundskolor och gymnasier erbjuder vi varje dag minst två rätter, varav den ena är vegetarisk. Det finns även en salladsbuffé med minst fem olika sorters sallader samt knäckebröd och mjölk. Vi uppmuntrar att smaka av allt.  

Du kan ansöka om specialkost av medicinska skäl. Du kan också ansöka om vegetarisk och/eller fläskfri kost. Specialkost anpassas alltid utifrån dagens lunch. "Önskekost" serveras ej. 

I kommunens förskole- och skolkök används aldrig nötter, mandlar, jordnötter eller sesamfrön. Det finns livsmedels som benämns ”nötter” men som inte är det, till exempel pinjenötter, muskotnöt och jordnötter. Pinjenöt och muskotnöt är frön och dessa används i vår verksamhet. Anledningen till att jordnötter inte används är att de kan orsaka allvarliga allergiska reaktioner och relativt många är allergiska mot dessa ”nötter”.

Finns behov av specialkost?

För att få specialkost av medicinska skäl krävs att ett sjukvårdsintyg bifogas specialkostansökan. Specialkostansökan och eventuellt sjukvårdsintyg ska lämnas innan varje läsårsstart. Detta gäller även för barn och elever med kroniska diagnoser som i dessa fall lämnar en kopia på det sjukvårdsintyg man en gång fick. Gamla specialkostansökningar och sjukvårsintyg strimlas innan nytt läsår startar. Sjukvårdsintyg från specialistmottagningar skrivna av legitimerad sjukvårdspersonal med inriktning barn- och unga och/eller allergier godkänns. 

Du som har barn i förskolan kontaktar köket på ditt barns förskola som sedan ser till att ditt barn får rätt mat.

Du som har barn i grundskolan/gymnasiet gör en ansökan via kommunens e-tjänst. Ansökan görs en gång per år innan höstterminens början samt när en förändring sker. Länk till e-tjänsten finns under "Länkar".

Måltid som anpassning

Elever med selektivt ätande kan ha rätt till måltid som anpassning. Det innebär att måltidsmiljön anpassas i den mån det går och i vissa fall anpassas även menyn. Kriterier för att kunna få måltid som anpassning grundar sig på något av följande:

  • Selektivt ätande i kombination med låg måluppfyllelse
  • Selektivt ätande i kombination med tillväxtavvikelse
  • Svår somatisk sjukdom


Ansökan görs hos elevens lärare/mentor.  

Ansökan för måltid som anpassning ska inte användas för elever som inte tycker om vissa rätter. Då får eleven själv anpassa sin måltid efter det utbud som finns.