Stöd i arbetet

Vet du inte hur du ska prata med en hedersutsatt person eller behöver du vägledande dokument? Då har du hittat rätt! Här finns dokument som förhoppningsvis ska hjälpa dig i ditt arbete. 

Samhällsinformation/undervisningsmaterial


Information om Sverige

Länsstyrelserna har skapat en informationssida som bland annat innehåller information om lagstiftning, rättigheter och samhället i stort. Sidan går att översätta till flera olika språk.  

https://www.informationsverige.se/ 


Nyfiken på Sverige

Utbildningsradion (UR) har tagit fram animerade filmklipp som finns på många olika språk. Klippen beskriver jämställdhet, familjen samt brott och straff till exempel. Materialet lämpar sig för barn-, ungdomar och vuxna. Det finns även tillhörande lärarhandledningar till materialet.

https://urplay.se/serie/206222-nyfiken-pa-sverige, eller sök på ”Nyfiken på Sverige” på urplay.se för att få fram fler språk.


The girl in the river

En dokumentärfilm om ca 40 minuter som handlar om ett försök till hedersmord i Pakistan. Filmen skildrar hedersnormer och hur samhället ser på att bryta mot dessa. Filmen har engelsktalande text. Efter filmen spelats upp bör tillhörande klipp spelas upp, som skildrar den lagändring som gjordes i Pakistan kopplat till hedersmord.

Till dokumentärfilmen: A Girl In The River | The price of forgiveness | Academy Award Winning 2015 (youtube.com)

Till lagändringsklippet: The Movies That Changed Us: A Girl in the River - The Price of Forgiveness (youtube.com)


Barn, inte fru

Plan International har tagit fram ett material med målsättning att öka elevers kunskap om och förståelse för flickors utsatta situation kopplat till barnäktenskap. Materialet har för avsikt att synliggöra maktstrukturer och låta elever samtala och reflektera kring lösningar och uppmuntra till engagemang för flickors rättigheter. Materialet kan användas i mellanstadium och upp till gymnasienivå.

utbildningsmaterial_210705_low_res.pdf (plansverige.org)


Om polisen

Polismyndigheten har tagit fram material som är anpassat för SFI (svenska för invandrare) och språkintroduktion på gymnasiet. Det stödjer undervisningen i svenska och bidrar till att öka kunskapen om sådant som är bra att känna till om polisen för den som är ny i Sverige. Den tredje filmen handlar om hur polisen arbetar med brott i nära relationer, som till exempel brott inom familjen.

De kunskapshöjande avsnitten innehåller diskussionsfrågor, ordlistor och övningar. Materialet finns både som vanliga pdf-filer för utskrift och ifyllningsbara (digitalt) pdf:er för de kapitel som innehåller övningar. Det finns facit till kunskapsfrågorna. Till materialet hör också ett antal filmer och diskussionsfrågor, kapitel 4. Materialet är självinstruerande och kan användas direkt i klassrummet.

Om polisen - SFI | Polismyndigheten


Boktips

Här är några tips på böcker som kan användas i undervisning:

Arkan Asaad – Stjärnlösa nätter (finns även i en lättläst upplaga)

Elaf Ali – Vem har sagt något om kärlek? (finns även i en lättläst upplaga)




Myndighetsgemensam vägledning 


Myndighetsgemensam vägledning vid hedersrelaterad brottslighet 

Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck har under åren 2021-2022 samordnat sammanställandet av en myndighetsgemensam vägledning för yrkesverksamma inom socialtjänst, hälso- och sjukvård, skola och polis. Vägledningen utgör ett led i arbetet med att förhindra och förebygga att barn lämnar landet för att giftas bort, könsstympas eller utsättas för olika former av hedersrelaterat våld eller tvång. Den omfattar nämnda aktörers arbete och ansvar när barn och vuxna av sådana skäl blir utsatta såväl i Sverige som utomlands. Vägledningen ska fungera som ett stöd för personal inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården, skolan och polisen. 

Myndighetsgemensam vägledning vid hedersrelaterad brottslighet | Länsstyrelsen Östergötland (lansstyrelsen.se) 



Samtalsstöd


Origomodellen 

Origo, Stockholms resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld, har skapat en samtalsmodell som de kallar Origomodellen. I Origomodellen finns tips och stöd på hur du som professionell kan prata med någon som är hedersutsatt.  

Origomodellen. Att mötas i samtal - om våld i en hederskontext (stockholm.se)



Diskussionsunderlag 


Killars röster 

Killars röster har material som kan användas tillsammans med killar som lever i en hederskontext. Det finns en poddserie med animerade filmklipp som heter Josefs dilemma. Josef känner sig begränsad av familjen, men också av samhället. Poddserien  kan användas som diskussionsunderlag. Det går också se filmer om hur det kan vara att växa upp som kille med de möjligheter och utmaningar det innebär. Det finns också korta berättelser (under fliken "Boken") som går att lyssna på eller läsa, från unga killar som lever med hedersnormer. Materialet finns dock enbart på svenska. 

Killars RösterHomepage - Killars Röster (killarsroster.se)



Fördjupning


Ensammast i rymden 

TRIS har försökt belysa den komplexitet som socialtjänst och övriga aktörer står inför när de försöker ge stöd och skydd till gruppen hedersvåldsutsatta barn och unga som inte har uppehållstillstånd i Sverige.  

Ensammast i rymden - om barn och unga i en asylprocess som blir utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck - yrkesverksammas erfarenheter — TRIS