Alla barn har samma rättigheter
Författarna Sandra Pilemalm och Susanna Udvardi har skrivit en bok som stöd för pedagoger i sin undervisning avseende hedersrelaterat förtryck och våld till följd av att kursplanerna i samhällskunskap och historia reviderades för årskurserna 7-9. En uppföljare förväntas publiceras till våren 2024, då lagstiftning har förändrats sedan bokens första upplaga publicerades. Till boken finns ett gratis nedladdningsbart material som går att använda sig av i utbildningssyfte.
Alla barn har samma rättigheter | Gothia Kompetens
Nyfiken på Sverige
Utbildningsradion (UR) har tagit fram animerade filmklipp som finns på många olika språk. Klippen beskriver jämställdhet, familjen samt brott och straff till exempel. Materialet lämpar sig för barn-, ungdomar och vuxna. Det finns även tillhörande lärarhandledningar till materialet.
https://urplay.se/serie/206222-nyfiken-pa-sverige, eller sök på ”Nyfiken på Sverige” på urplay.se för att få fram fler språk.
The girl in the river
En dokumentärfilm om ca 40 minuter som handlar om ett försök till hedersmord i Pakistan. Filmen skildrar hedersnormer och hur samhället ser på att bryta mot dessa. Filmen har engelsktalande text. Efter filmen spelats upp bör tillhörande klipp spelas upp, som skildrar den lagändring som gjordes i Pakistan kopplat till hedersmord.
Till dokumentärfilmen: A Girl In The River | The price of forgiveness | Academy Award Winning 2015 (youtube.com)
Till lagändringsklippet: The Movies That Changed Us: A Girl in the River - The Price of Forgiveness (youtube.com)
Barn, inte fru
Plan International har tagit fram ett material med målsättning att öka elevers kunskap om och förståelse för flickors utsatta situation kopplat till barnäktenskap. Materialet har för avsikt att synliggöra maktstrukturer och låta elever samtala och reflektera kring lösningar och uppmuntra till engagemang för flickors rättigheter. Materialet kan användas i mellanstadium och upp till gymnasienivå.
utbildningsmaterial_210705_low_res.pdf (plansverige.org)
Om polisen
Polismyndigheten har tagit fram material som är anpassat för SFI (svenska för invandrare) och språkintroduktion på gymnasiet. Det stödjer undervisningen i svenska och bidrar till att öka kunskapen om sådant som är bra att känna till om polisen för den som är ny i Sverige. Den tredje filmen handlar om hur polisen arbetar med brott i nära relationer, som till exempel brott inom familjen.
De kunskapshöjande avsnitten innehåller diskussionsfrågor, ordlistor och övningar. Materialet finns både som vanliga pdf-filer för utskrift och ifyllningsbara (digitalt) pdf:er för de kapitel som innehåller övningar. Det finns facit till kunskapsfrågorna. Till materialet hör också ett antal filmer och diskussionsfrågor, kapitel 4. Materialet är självinstruerande och kan användas direkt i klassrummet.
Om polisen - SFI | Polismyndigheten
Boktips
Här är några tips på böcker som kan användas i undervisning:
Arkan Asaad – Stjärnlösa nätter (finns även i en lättläst upplaga)
Elaf Ali – Vem har sagt något om kärlek? (finns även i en lättläst upplaga)