Nyanlända och integration
I Skövde kommun ligger ansvaret för mottagandet av nyanlända på socialtjänsten. Nyanlända som kommer till kommunen är anvisade av Migrationsverket. Staten samt kommunen har ansvar att erbjuda stöd. Vilket stöd beror på hur personens situation ser ut och vad anledningen är att personen kommit till Sverige.
För dig som är nyanländ
Information för dig som är nyanländ eller anhörig
Läs mer här
Vill du hjälpa till?
Här kan du läsa mer om hur du på olika sätt kan hjälpa nyanlända personer i Skövde
Läs mer här
Vilket är kommunens ansvar för nyanlända?
Migrationsverket bestämmer hur många flyktingar som kommunen ska ta emot. I Skövde kommun är det socialtjänsten som har ansvar för det praktiska mottagandet. Det kan bland annat vara stöd med bostad, att få kontakt andra delar av kommunen, kontakt med andra myndigheter och organisationer. 2023 har Skövde kommun ett anvisningsantal på 21 personer. De som anvisas nu till kommunerna kommer främst från migrationsverkets anläggningsboenden i Sverige.
- Undervisning i svenska (SFI), samhällsorientering och övrig vuxenutbildning för vuxna.
- Barnomsorg, förskola och grundskola till alla de barn som kommer, även för de som är asylsökande och ännu inte har fått beslut om uppehållstillstånd.
- Kommunen ansvarar också för ett visst socialt stöd, särskilt riktat till barnfamiljer. Familjecentralerna har öppen verksamhet.
Kommunen har inget ansvar för övriga nyanlända i Sverige så som studenter, anhöriginvandring och arbetskraftsinvandring.
Vilka sköter ansvaret i kommunen för de ensamkommande barnen?
I Skövde placeras ensamkommande i stödboende (Fenix) eller HVB utifrån individens behov. Yngre barn placeras i familjehem. Kommunen har ett omedelbart ansvar för barn och omyndiga ungdomar, de utreds och får det stöd som varje individ bedöms vara i behov av. Om/när den asylsökande minderårige får uppehållstillstånd har Skövde kommun fortsatt ansvar för ungdomen fram till myndighetsdagen eller fram till avslutade gymnasiestudier.
Vill du engagera sig som gode man, särskilt förordnade vårdnadshavare eller familjehem. Kontakta socialtjänsten eller Överförmyndaren. Om du har några frågor eller vill vara en del av arbetet är du välkommen att kontakta socialtjänsten via Kontaktcenter.
Kriget i Ukraina, hur sköter kommunen massflyktsdirektivet?
Till följd av Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari 2022 har Europeiska unionen (EU) beslutat att aktivera massflyktsdirektivet, vilket innebär att personer från Ukraina utan individuell prövning ska erbjudas tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU.
Skövde kommun har anvisats 174 personer som har tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet.. Socialtjänsten har ansvar för mottagandet. EU har tagit beslut om att förlänga massflyktsdirektivet ytterligare ett år, till 4 mars 2026. Detta innebär att fler från Ukraina uppfyller kraven för folkbokföring.
- Undervisning i svenska (SFI), samhällsorientering och vuxenutbildning på grundläggande nivå (Komvux).
- Barnomsorg, förskola, grundskola och gymnasieskola.
- Familjecentralerna har öppen verksamhet för familjer.
Återvändande
- För dig som fått avslag på din ansökan om asyl och ska återvända till ditt hemland så finns det stöd av Migrationsverket att få. För att få mer information gå in på Lämna Sverige - Migrationsverket.
- Behöver du hjälp med att få rätt information eller något du undrar över finns vi som jobbar med integration första onsdagen i varje månad, öppna mottagningen på SFI.
Folkbokföring för personer med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet
EU tog beslut att förlänga massflyktsdirektivet 25 juni 2024. Detta innebar att fler från Ukraina uppfyllde kraven för folkbokföring. En person som haft uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i minst 2 år och förväntas vistas i Sverige i minst 3 år kan folkbokföra sig.
Vid beslut om folkbokföring upphör personerna innefattas av LMA (de kommer inte längre få dagersättning från Migrationsverket). Personerna anvisas till kommunen och för de som inte har egen inkomst så har de rätt att söka ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen (SOL) i väntan på att de kan omfattas av Arbetsförmedlingens etableringsprogram eller äldreförsörjningsstöd från Pensionsmyndigheten.
Riksdagen beslutar om nya regler för folkbokföring, 1 november måste personer anmäla sig till Skatteverket för folkbokföring senast 4 veckor från det datum de haft uppehållstillstånd i 1 år. Skillnaden från dem som har kunnat ansöka innan 1 november är att de inte kommer ha rätt till bosättningsbaserade förmåner (ex. bostadsbidrag, barnbidrag, LSS). För mer information www.forsakringskassan.se
Vilket innebär att gällande personer som har tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet nu är uppdelade i 3 olika grupperingar:
- Mindre än 12 månader i landet –omfattas av LMA
- Folkbokförda innan 1 november 2024 – omfattas av LSS/FSB
- Folkbokförda efter 1 november 2024-omfattas ej av LSS/SFB