Kokningsrekommendationer

Provtagning av dricksvattnets kvalitet sker kontinuerligt. Om det skulle visa sig att dricksvattnet innehåller mikroorganismer som kan göra dig sjuk, så kan du tillfälligt behöva koka ditt dricksvatten.

Vad innebär en kokningsrekommendation?

Om Skövde VA går ut med en kokningsrekommendation i ditt område behöver du göra följande:

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning
    • Koka upp dricksvattnet i kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt
    • Det räcker att vattnet får ett uppkok - det behöver inte koka en viss tid
  • Förvara sedan dricksvattnet i en väl rengjord behållare i rumstemperatur eller kallare - gärna i kylskåp

Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.

Kokt dricksvatten används till:

  • Allt dricksvatten som ska användas till dryck
  • Vatten till matlagning som inte kommer att kokas eller värmebehandlas över 100°C
  • Vatten till kaffe (kaffebryggare värmer inte vattnet tillräckligt för att döda mikroorganismer)
  • Att frysa in is
  • Att skölja frukt, sallad och grönsaker som inte ska kokas
  • Tandborstning

 

Okokt dricksvatten används till att:

  • tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta
  • tvätta händer och ansikte
  • duscha, men se till att små barn inte sväljer av vattnet. Undvik att bada
  • spola toaletten
  • diska i maskin på högsta temperatur (använd torkprogrammet) eller för hand (låt disken torka innan den används)
  • tvätta kläder
  • städa och rengöra ytor
  • vattna blommor

Observera att barn inte bör leka i vattenspridare, barnbassänger och liknande under perioder med kokningsrekommendation.

Mer information om kokningsrekommendationer hittar du på Livsmedelsverkets hemsida.

Read about boiling recommendations as a safety measure for drinking water i n the link from the Swedish Food Agency (pdf in multiple languages).