Program

Tisdag 20 augusti

10.00 SFK Årsmöte 2024 (för medlemmar i SFK)
Sveriges fritids- och kulturchefsförening håller traditionsenliga årsmötesförhandlingar. 

10.00 Politikersamtal för politiker på alla nivåer
Parallellt med SFK:s årsmöte arrangeras politikersamtal.

12.00 Registrering och lunch

13.00 Inledning
Moderator Emma Laurén, Theres Sahlström, kommunstyrelsens ordförande Skövde och Daniel Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Essunga kommun, hälsar välkomna.

13.10 Invigning med Artdance
Invigningsnummer med Artdance från Skaraborg som bland annat har flera dansare i det svenska danslandslaget.

13.30 Föreläsning: ”Samverkan på riktigt”
Västra Götalandsregionens kulturchef Katti Hoflin talar om samverkan på riktigt. Hur man går från ord till handling. Föreläsningen följs av ett panelsamtal där Katti deltar.

14.30 Paus med fika

15.00 Korta föreläsningar med efterföljande seminarier
Gemensamma föreläsningar på 15 minuter styck. Dessa följs sedan upp med valbara seminarier där samtal kring dessa ämnen sker:

 • Shared reading – varför det?
  Beskrivning kommer.

 • Dataspelsutvecklingens koppling till Kultur- och fritidssektorn

  I den här presentationen tänker vi avliva några myter kring dataspel och spelande. Vi kommer att fokusera på de frågor som ofta kommer upp när spel diskuteras i samhället, som problematiskt spelande och det svenska spelundret. Under det efterföljande seminariet kommer ni att få möjlighet att utbyta erfarenheter och tankar kring de utmaningar ni själva stött på när det handlar om spel och spelande.

  Presentation: Jenny Brusk & Marcus Toftedahl, Science Park Skövde/Sweden Game Arena

 • AI inom kultur- och fritidssektorn: Hot eller möjlighet
  Utforska potentialen av artificiell intelligens (AI) inom kultur- och fritidssektorn. Upptäck hur AI kan förbättra effektiviteten för små kommuner och i samverkan, vilket skapar utrymme för en ökad kvalitet i möten med våra invånare. En viktig diskussion om att optimera ert uppdrag. Missa inte detta tillfälle att fördjupa er förståelse av AI och dess relevans för er sektor.


16.30 Summering av dagen
Moderator Emma Laurén sammanfattar dagen och lämnar information om kvällens middag och morgondagens studiebesök.

18.30 Middag i det fria
Välkommen till en matupplevelse utöver det vanliga. Billingen har de senaste åren gjort sig kända för sin Outdoormatlagning och nu är det årskonferensens deltagares tur att få uppleva detta. Kläder efter väder gäller!

Onsdag 21 augusti

08.00 Studiebesök - Valbara studiebesök med workshop och lunch.
Se alla valbara studiebesök här

14.00 Inspirationsföreläsning: ”Framtidens arbetsplats börjar nu! Och den börjar med snällhet!”
Hur kan man ha kul och vara duktig på samma gång? Vad utmärker effektiva team och ledare? Hur kan din organisation tjäna på att få ännu bättre stämning? Att vara snäll är att vara smart. Vi spenderar halva vår vakna tid på vår arbetsplats och med ökade krav är det viktigt att investera i trivseln. Inte bara för att få en liten mysigare eftermiddag, utan även för att få en effektivare organisation. Forskningen tvekar inte. Ju roligare du har, ju bättre du och de bredvid dig mår, – desto mer effektiv kommer du att vara.

Föreläsare: Bob Hanson, poet, föreläsare och författare

15.00 Paus inkl. fika

15.30 Vill din kommun bli Sveriges fritidskommun 2025?

Vad krävs för att bli nästa friluftskommun? Hur kan man arbeta strategiskt och vad ska man börja arbeta med? Naturvårdsverket delar med sig av framgångsfaktorer och erfarenheter från kommuner, regioner och forskare på hur man kan bidra till ett aktivt och glädjefyllt friluftsliv i vardagsnära natur. Praktiska och konkreta tips på hur ni kan identifiera vad som bör bli ert nästa steg i friluftslivsarbetet. Resultat från bland annat årets bonusfråga kommer också att presenteras.

Ut på tur, aldrig sur! Natur och friluftsliv är källor till hälsa och välbefinnande och även en arena för social gemenskap.

16:00 Kultur- och fritids roll i det brottsförebyggande arbetet
Sarha Eng, chef för verksamhet Ungdom på Kultur- och fritidsförvaltningen i Falköpings kommun, berättar om hur hon arbetat tillsammans med kommunens övriga förvaltningar i det brottsförebyggande arbetet. Sarha berättar om framgångar, utmaningar och misslyckanden i arbetet.

16.30 Avslutning och summering av dagen

17.30 Playtime
Passa på att delta i en uppiggande aktivitet innan kvällens galamiddag. Ett brett utbud av kultur- och fritidsaktiviteter kommer att erbjudas så som körsång, yoga, outdooraktiviteter med mera.

19.00 Galamiddag med schlagertema
Vi rullar ut den röda mattan och välkomnar er till konferensens galamiddag som förutom god mat och dryck bjuder på underhållning, prisutdelningar och presentation av nästa års värd för årskonferensen. Kvällen avslutas med dans till schlagerpärlor där merparten är producerade i Skaraborg. Klädkod: Glitter

Torsdag 22 augusti

09.00 Inledning
Moderator Emma Laurén hälsar välkommen och gör en kort reflektion kring gårdagen

09.10 SKR:s målbild: En levande kultur och meningsfull fritid
Hör SKR:s experter inom kultur och fritid som berättar om SKR:s mål och arbete utifrån aktuella processer såsom kultursamverkansutredningen, fritidskortet, anläggningsfrågorna, avtalssamverkan mellan kommuner om kulturskola samt inte minst säkerhet, trygghet och fokus på utsatta områden.

Medverkande: Louise Andersson, expert kulturpolitik, Erik Peurell, expert kulturpolitik, Nils-Olof Zethrin, expert idrott och fritid

10.00 Paus inkl. fika

10.30 Inspirationsföreläsning: ”Hur kan du själv förvandla dig till en vandrande minnes-maskin?”
Inspirationsföreläsning med Skövdesonen Jonas von Essen som är tvåfaldig världsmästare- men också internationellt uppmärksammad inspiratör i minnestekniker. Jonas berättar om hur han hade den väldiga turen att snubbla över precis rätt bok vid precis rätt tillfälle och hur det utvecklat honom till den minnesmästare han är idag. Om minneskonsten som både tävlingsmoment och kulturuttryck.

Föreläsare: Jonas von Essen

11.30 Avslutning
Moderator Emma Laurén och representanter från SFK:s styrelse sammanfattar konferensen och blickar framåt.

12.00 Konferensen avslutas

OBS! Vi reserverar oss för ev. ändringar i programmet.