Köttfärs- och bönlimpa serveras med rostad tomatsky

Recept för 4 personer

Ingredienser köttfärs- och bönlimpa:
350g svensk blandfärs
150g mixade bönor (vita och svarta)
1,5 dl blandad buljong
1/2 gul lök
3 msk sirap
Salt och Peppar

Ingredienser tomatsky:
4 svenska tomater
2 msk rapsolja
1/2 gul lök
1/2 dl rödvin
2dl buljong (kött eller grönsaks, köttbuljong ger ett bättre djup i såsen)
½ dl hackad färsk oregano
Salt och peppar
Gnutta socker (tar fram tomatsmaken och dämpar syran i tomaterna)


Gör så här:
Köttfärs- och bönlimpa: 
Tillsätt all färs samt de mixade bönorna i en blandare. Blanda runt lite lätt.

Hacka upp all lök och häll ner i färs/bönsmeten.Tillsätt övriga ingredienser.

Forma smeten till en limpa och baka i ugnen på 160C tills den når en mitttemperatur på ca 68-70C. Skiva upp, servera!

Tomatsky: Skär löken i jämna små bitar och fräs i olja till dem blir mjuka och får en aning färg.

Dela tomaterna i större bitar och rosta dem i ugnen ca 20 min på 160C.

Tillsätt tomaterna i grytan med löken samt de övriga ingredienserna och låt koka ihop. Låt såsen puttra minst 60 min. Ta en stavmixer och mixa skyn så mycket som det går.

Sila av skyn och reducera vätskan något mer.

Red såsen med maizena för att undviken gluten i såsen. Den skall inte vara för tjock.