Bakad blomkål med sotad spetskål, svampstuvning samt rostad potatis

Recept för 4 portioner

Ingredienser:
1 st blomkålshuvud (ca 700 gram)
100 g smör
600 g potatis
1 gul lök (alt bananschalottenlök)
1-2 vitlöksklyftor
200 g champinjoner (eller annan valfri svamp)
600 g spetskål
50 g solrosfrön
1 msk maizena eller vetemjöl
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 kruka persilja (ca 30 gram)
Salt, peppar, olivolja
 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 C (200 C ej varmluft)

Skär av blasten från blomkålen, lägg den hel på en plåt. Toppa med smör, salt och vitpeppar. Baka i ugnen ca 60 minuter eller tills blomkålen är mjuk och brynt på utsidan, ös blomkålen med smöret från formen då och då. 

Halvera potatisen och blanda den med olivolja, salt och peppar. Rosta i ugnen tillsammans med blomkålen ca 30 minuter, kontrollera att potatisen är klar med en sticka.

Dela spetskålen i fyra lika stora delar, rosta i en torr stekpanna tills de fått fin färg och sätt in tillsammans med blomkålen och potatisen i ugnen ca 30 minuter.

Rosta solrosfrön i en het torr panna tills dem är gyllenbruna, rör ofta så de inte bränner. Häll i en skål och ställ åt sidan.  

Skala samt hacka lök och vitlök, dela svampen. Fräs lök och svamp i en stekpanna i några minuter. Pudra över maizena eller vetemjöl och tillsätt mjölk och grädde. koka ihop. Tillsätt spadet från blomkålen och smaka eventuellt av med salt och peppar.

Dela den färdiga blomkålen i fyra delar. Hacka spetskålen grovt och blanda med hackad persilja. Lägg upp blomkål och spetskål på ett fat och strö över rostade solrosfrön. Servera med den rostade potatisen och svampstuvningen.