Köttfärslimpa med rotfrukter och svampsås

Recept för 4 personer

Ingredienser:
400g blandfärs
200g rotfrukter (vi använder morot, rotselleri, gul lök)
100g maizenamjöl
Rapsolja att steka i
1 tsk torkad timjan
Vatten
Salt och svartpeppar
Ev. lite kryddpeppar

Ingredienser champinjonsås:
100 gram färsk svamp

1/2 gul lök finhackad
0,5 dl rapsolja
2 dl vatten
1 dl rött vin
0,5 dl flytande kalvfond
2 dl vispgrädde
2,5 msk maizenaredning
salt och nymalen svartpeppar
Ev. torkad timjan


Gör så här:
Sätt ugnen på 160 grader.

Mixa rotfrukterna i en hushållsassistent.

Bryn rotfrukterna försiktigt på medelvärme, låt svala lite. När rotfrukterna kallnat, blanda i färs, maizenamjöl, salt och svartpeppar. Späd med vatten till lagom konsistens.

Provstek gärna en liten biff för att se så konsistensen och smaken är bra.

Forma färsen till en limpa i en ugnssäker form och kör den mitt i ugnen tills limpans innertemperatur är 72° ca 40 minuter.

Det går bra att byta ut rotfrukterna till valfria grönsaker så som paprika, broccoli, blomkål.

Champijonsås: Rensa och hacka svampen i små bitar

Stek svampen i stekpanna cirka 2-3 minuter. Rör i löken när champinjonerna börjar få färg . Salta och peppra (tillsätt eventuellt lite torkad timjan).

Lägg svamp och lökfräset i en kastrull och tillsätt vatten, vin, fond och låt såsen koka försiktigt några minuter.

Tillsätt grädden och låt såsen koka upp. Red av med maizena och smaka av med salt och peppar.