Rydskolans krämiga lasagne

Recept för 4 personer

Ingredienser köttfärssås:
½ gul lök                                                                       
4 klyftor vitlök                                                               
500 gram svensk köttfärs                                          
1 msk oregano                                                             
3 msk tomatpuré                                                         
0,5 dl chilisås                                                                  
1,5 dl passerade tomater                                           
1 msk sirap                                                                     
2 msk kalvfond                                                              
1 msk balsamvinäger                                                    
Rapsolja till stekning 
Salt och peppar efter smak 

500 gram lasagneplattor                                             

Ingredienser béchamelsås: 
100 gram smör                                                                 
5 msk vetemjöl                                                                  
6 dl mjölk                                                                           
2 dl grädde                                                                          
150 gram riven ost                                                            
Salt och peppar efter smak 


Gör så här:
Köttfärssås:
 Sätt ugnen på 180 grader. 

Skala och hacka lök och vitlök.

Hetta upp olja i en stekpanna och fräs löken tillsammans med färsen tills färsen är genomstekt.  Tillsätt oregano, tomatpuré, passerade tomater, chilisås, balsamvinäger, samt fond. Salta och peppra efter smak. 

Låt köttfärsen puttra på låg värme i cirka 10 minuter. 

Béchamelsås: Smält smöret i en kastrull och vispa ut mjölet med det smälta smöret. 

Tillsätt mjölk och grädde under omrörning. 

Låt sjuda på låg värme tills såsen har tjocknat.  Tillsätt hälften av osten och smaka av med salt och peppar.  

Lasagne:  Varva lasagneplattor, köttfärssås och béchamelsås i 3 lager. Avsluta med ett lager lasagneplattor, béchamelsås och resten av den rivna osten. Gratinera i ugnen cirka 30-35 minuter 

 Servera gärna med en god grönsallad.