Sloppy Bean
1 st vitlöksklyfta
1st rödlök
100 g champinjoner
2 st selleristjälkar
1 dl kokta gröna linser
1 paket svarta bönor
Olja att steka i
1 dl krossad tomat
1 msk tomatpuré
cajunkrydda eller anchochili
1–2 msk chilisås
oregano
Börja med att baka brödet.
Skala och finhacka löken och skiva champinjonerna tunt. Skär sellerin i ca 1 cm stora bitar. Häll av bönorna i en sil, skölj med kallt vatten och droppa av.
Fräs lök, vitlök, svampen, och sellerin. Tillsätt de krossade tomaterna och tomatpurén. Krydda med chilin, oregano salt och ev. peppar. Lägg i de gröna linserna och svarta bönorna och koka allt till en god kletig ”bönsås”
Rostad paprikamajonnäs
2 st paprika
salt & rapsolja
2–3 dl antingen köpt eller hemmagjord majonnäs
Dela paprikorna till halvor, rosta paprikan i ugnen med salt och olja i ca 200–220 grader i ca 10-15 min tills paprikan är väldigt mörk, nästan bränd. Dra av det svarta skalet från paprikan och mixa resten slät. Blanda majonnäsen och den avsvalnade paprikamixen, smaka av med salt och peppar.
Rödlöksmarmelad
2 st skivade normalstora rödlökar
2–4 msk balsamico
0.5–1 dl råsocker
Koka ihop lök, socker och balsamico tills den börjar bli karamelliserad, smaka av ifall det behövs mer sötma eller syra. Ju mer socker desto mer karamelliserad blir den.
Hamburgerbröd 12 stycken (går utmärkt att frysa de som blir över)
30 g jäst
50g rapsolja
3 dl mjölk eller vatten
2 tsk salt
1 msk honung eller socker
ca 8 dl vetemjöl
1/2 tsk gurkmeja
2 st ägg
ev krossade havregryn eller krossade fröer.
Smula jästen i en degblandare, häll över 37°C varm vätska och oljan och lös upp jästen.
Tillsätt salt, honung/socker, gurkmejan och mjölet. Bearbeta blandningen och när det blivit en deg kläcks ett ägg i och bearbetas ytterligare i 10 minuter. Jäs i 45 min under bakduk och forma sedan till 12 st bullar.
Låt jäsa ytterligare i 1 h.
Pensla med det sista ägget med en gnutta salt, och strössla eventuellt över havregryn eller fröer.
Grädda i 190 c i ca 6–9 min.