Röster från Lerdala

Här berättar vår Lerdala-ambassadör Karin om hur det är att bo och leva i Lerdala. Du kan även ladda ner ett dokument med Karins tankar här.

Vad är det bästa med Lerdala?
Det lokala engagemanget på orten, helt klart! Sen tycker jag att vår skola är fantastiskt bra och att Lerdalas placering i ett naturskönt område ger rekreation och vila, men också fysisk utmaning i form av fantastiska spår i skog och mark.

Varför flyttade du till Lerdala?
Vi ville bo på landet, men ändå ha nära till skola för barnen. Jag vill leva på ett ställe där människor vet vem jag är och där mina barn kan växa upp i en trygg miljö. Som boende i Lerdala har jag lagom nära till allt jag behöver.

Är det något du saknar här?
En naturlig samlingspunkt och mötesplats för oss i byn. Ett ställe där man kan stöta på bybor i alla åldrar, byta några ord, läsa ett anslag om vad som händer och så vidare. Kanske en kiosk, ett café, en restaurang eller ett allaktivitetshus.

Vad finns det för fördelar med att bo i Lerdala?
Det finns många fördelar med att bo här! Men några är tryggheten och lugnet, den fina gemenskapen och ett stort engagemang för bygden (exempelvis via Lerdala IF). Det är naturskönt var helst du bor i området, samtidigt som det finns närhet till affär och vårdcentral, samt närheten till större stad och därifrån goda kommunikationer till Sveriges största städer och ändå bor du på landet.

Vi har en skola där alla elever känner varandra, stor leker med liten och där eleverna får lära för livet. Övrigt på plus-sidan är närhet till badsjöar, golfbana, motions- och vandringsspår, idrottsplats och sist, men inte minst, Gröna Lund, som är vår vackra festplats.

Vad är det som gör att Lerdala sticker ut från mängden?
Lerdala är en trevlig by med otroligt vackra omgivningar som inbjuder till härliga aktiviteter och ett rikt liv.

Hur har området utvecklats sedan ni flyttade hit?
Lerdala IF har fått livskraft och ny styrka, med många aktiva barn, träningsaktiviteter för alla åldrar på de flesta dagarna i veckan i idrottshallen Dalklippan.

Vad får man inte missa i Lerdala som besökare?
Det finns många olika mysiga boenden i området, med olika pensionat och hotell/vandrarhem, exempelvis på Flämslätts stiftsgård. Som jag tagit upp tidigare är naturen här fantastisk; den ljuvliga körsbärsblommen i hela byn i början av våren, men även höstens glödande färger i naturreservatet Klyftamons djupa skogar. Vill man kan man ta en våffla hos damerna som har kyrkans café på onsdagar. Andra matställen finns på Billingens golfklubb och på Flämslätts stifts- och kursgård.

Fler tips som man inte bör missa är vår vackra medeltida kyrka, de små gårdsbutikerna runt Vallevägen, exempelvis LyckeLamm, ett svalkande bad i Flämsjön eller några slag på golfbanan. På vintrarna finns det många sjöar i området som bjuder på en lång skridskosäsong och vid snö skapas skidspår på flera platser runt om orten.

Beskriv Lerdala med 3 ord.
Naturupplevelser, gemenskap och engagemang.