Digital myndighetspost

Skövde kommun har börjat skicka viss post digitalt. Det innebär att du som har en digital brevlåda kan få vissa meddelanden från kommunen digitalt istället för som vanliga pappersbrev. Det kostar inget, är säkert och enkelt för dig, miljövänligt och sparar skattemedel.

Vi arbetar målmedvetet för att kunna erbjuda digitala tjänster till dig som kommuninvånare. Ett steg i den riktningen är att vi har börjat skicka viss myndighetspost digitalt.

Hanteras via Skatteverkets tjänst

Digital myndighetspost hanteras via en myndighetsgemensam tjänst för säker digital post som heter ”Mina meddelanden”. Tjänsten förvaltas av Skatteverket. Hit ansluter sig myndigheter som vill skicka digital post. Idag kan du få digital myndighetspost från bland andra Skatteverket, Bolagsverket, Försäkringskassan, Trafikverket och Pensionsmyndigheten samt ett antal kommuner. Du som vill kunna ta emot digital myndighetspost behöver skaffa dig en digital brevlåda.

Så skaffar du en digital brevlåda 

Du skaffar dig enklast en digital brevlåda via Mina meddelandens webbplats. Där det finns länkar till de digitala brevlådor du kan välja mellan. Oavsett vilken av brevlådorna du väljer får du din myndighetspost dit. I de flesta av brevlådorna kan du även få post från privata företag.

Det enda du behöver är e-legitimation, till exempel BankID, som du också använder varje gång du ska logga in i brevlådan. Digital brevlåda är gratis och när du har skaffat dig en kan du läsa din post på datorn,  läsplattan och mobilen – när som helst och var du än är.

Privatperson 

De här digitala brevlådorna kan du välja mellan som privatperson eller enskild firma: 

 

Företag

De här digitala brevlådorna kan du välja mellan som aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag och ekonomiska föreningar: 


Digital post är snabbare och säkrare

Digital posthantering har många fördelar. En är att du får dina beslut snabbare eftersom leveransen tar några sekunder, jämfört med ett par dagars postgång. Digital myndighetspost är också säkert jämfört med e-post och papperspost eftersom du öppnar din brevlåda med hjälp av din e-legitimation. All känslig information är skyddad så att bara den som är behörig kan nå och läsa innehållet. Dina kontaktuppgifter är också skyddade så att inte ens myndigheterna kan nå dem. Du behöver bara ange och ändra dina kontaktuppgifter på ett ställe och blir då nåbar för alla de myndigheter som är anslutna till tjänsten.

Bra för miljön och kommunens ekonomi

Genom att skaffa en digital brevlåda bidrar du också till en bättre miljö då pappershanteringen och transporter minskar. Färre skattekronor går åt till papper, porto och distribution och kan istället användas där de gör bättre nytta.

Du bestämmer hur du vill ha din post

Att skaffa en digital brevlåda är frivilligt. Om du inte har en digital brevlåda kommer du även i fortsättningen att få dina meddelanden från Skövde kommun och andra myndigheter på papper med vanlig postgång. Om du har en digital brevlåda kan du också välja vilka avsändare som får skicka digitala meddelanden till dig. Ångrar du dig kan du avsluta din digitala brevlåda och få posten som papper igen.