Vill du hjälpa till?
Integration är något vi skapar tillsammans. Det finns olika sätt som du kan vara med och stötta när nyanlända vuxna och barn kommer till vår kommun.
På den här sidan kan du läsa mer om vad just du kan bidra med. För dig som är intresserad av få reda på mer om att bli familjehem eller särskild förordnad vårdnadshavare för de ensamkommande ungdomar och barn som kommer till kommunen kan du klicka på rubrikerna nedan.
Språkvän
Att bli språkvän är ett sätt att vara aktiv i integrationen och välkomna nyanlända till Skövde. Du får möjlighet att träffa nya människor från hela världen. Du bidrar med din tid och ditt engagemang.
Du som är född i Sverige eller som har bott här länge kan genom att vara språkvän hjälpa en nyanländ med språk, få kunskap om Sverige och förstå mer hur vardagen kan se ut. Att vara språkvän handlar inte om undervisning utan att dela erfarenheter och möta en ny kultur.
För att bli språkvän behövs inga särskilda förkunskaper. Du ska vara intresserad av att träffa nya människor från andra kulturer. Många nyanlända vill gärna öva sin svenska samt veta mer om vardagen i Sverige. Som språkvän kan du erbjuda en sådan möjlighet samtidigt som du får samma möjlighet att lära dig om en annan kultur.
Ansvarig i Skövde kommun förmedlar kontakten. Därefter kommer du och din språkvän gemensamt överens om hur ni ska träffas och umgås. Möjlighet kommer under året att ges med språkvänsträfffar på Svenska kyrkan, fika med möjlighet att träffa de som vill ha språkvänner. Information kommer finnas på Facebookgrupp för språkvänner, samt utskick till de som lämnat sitt intresse via mail.
Du anmäler ditt intresse via vår e-tjänst språkvän eller ringer via Kontaktcenter om du har frågor. Det finns även en Facebookgrupp för alla språkvänner i Skövde kommun. Du hittar den här: www.facebook.com/sprakvanskovde
Språkcafé
Det finns flera ideella organisationer samt kyrkor som har språkcafé. Här handlar det om att få möjlighet att lära sig svenska och umgås med varandra.
Självklart är även du som är svensk eller har bott länge i Sverige också välkommen.Det är genom blandningen det blir samtal och språkträning. Du kommer också i kontakt med nya synsätt, kulturer och traditioner.
Mötesplatser
Familjehem
Det behövs alltid nya familjehem för barn och unga som av olika anledningar behöver bo tillfälligt eller långsiktigt i en annan familj än den egna. Vi söker därför dig som har ett tryggt hem och som vill dela med dig av ditt hem och engagemang. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt.
Mer information om att bli familjehem finns här:
Bli familjehem (skovde.se)
Särskild förordnad vårdnadshavare
När ett ensamkommande flyktingbarn kommer till Sverige behöver barnet en så kallad särskild förordnad vårdnadshavare. Eftersom barnet inte är myndigt måste det finns en vuxen person som hjälper i kontakter med myndigheter, skola och ekonomiska beslut.
Det är ett uppdrag där man som privatperson tar ansvar för att vara både vårdnadhavare och förmyndare för barnet fram tills att barnet fyller 18 år. Det innebär inte att barnet bor tillsammans med dig men du behöver ha tid att engagera dig i barnets uppväxtförhållanden.
I uppdraget ingår att ha kontakt med det familjehem eller boende där barnet bor och se till att barnet får tillsyn, omsorg och trygghet. Som särskilt förordnad vårdnadshavare har man kontakt med myndigheter och hjälper till med den långsiktiga planeringen över barnets framtid. I uppdraget ingår också att man ansvarar för barnets ekonomi.
Anmäl ditt intresse för att bli särskilt förordnad vårdnadshavare genom att kontakta Kotaktcenter.