VA-ordlista
Spillvatten, allmän VA-anläggning och servis — VA-verksamheten är full av ord som inte används så frekvent i vardagen.
VA-verksamheten är full av ord som inte används så frekvent i de flesta människors vardag. Här kan du läsa vad några av dem faktiskt betyder.
ABVA
Allmän VA-anläggning
En allmän VA-anläggning är en anläggning som har till ändamål att tillgodose behov av vattentjänster för bostadshus eller annan bebyggelse, som en kommun äger eller på annat sätt bestämmer över och som kommunen använder för att uppfylla sina skyldigheter enligt la (2006:412) om allmänna vattentjänster. Anläggningen utgörs av de ledningar, pumpar och andra installationer som används för att leverera dricksvatten och omhänderta spill- samt dagvatten.
Den allmänna VA-anläggningen kallas ibland också för den kommunala VA-anläggningen.
I lag (2006:412) om allmänna vattentjänster förklaras begreppet enligt följande:
"en va-anläggning över vilken en kommun har ett rättsligt bestämmande inflytande och som har ordnats och används för att uppfylla kommunens skyldigheter enligt denna lag..."
Anläggningsavgift
Anläggningsavgiften är en engångsavgift som ska täcka de kostnader som uppstår vid ordnandet av en allmän va-anläggning. Anläggningsavgiften består av servisavgift, förbindelsepunktsavgift, tomtyteavgift och bostadsenhetsavgift. Ibland kan anläggningsavgiften även bestå av andra avgifter.
Bostadsenhetsavgift
Bostadsenhetsavgift är en avgift som speglar bostadsfastigheters nytta av
den allmänna anläggningen.
Antalet bostadsenheter anses utgöra ett mått på hur stor nytta fastigheten har av tillgången till huvudmannens tjänster. Bostadsenheten utgör ett schablonmässigt värde. Det innebär att det inte spelar någon roll hur många kvadratmeter bostadsenheten är, den räknas ändå som en nytta.
För byggnader som inte används för bostadsändamål används istället bruttototalarea (BTA) vid beräkning av antalet bostadsenheter.
Brukningsavgift
Brukningsavgift är en periodisk avgift för täckande av drift- och underhållskostnader, kapitalkostnader för investeringar eller andra kostnader för en allmän va-anläggning som inte täcks av en anläggningsavgift.
I Skövde kommun består av brukningsavgiften av två delar: grundavgift och rörlig avgift. Grundavgiften är en fast kostnad som beräknas per år. Den rörliga avgiften beräknas utifrån fastighetens vattenförbrukning.
Bruttototalarea
Bruttototalarea, förkortat BTA, är den beräkningsgrundande yta som Skövde VA använder vid beräkning av bostadsenhetsavgift då en fastighet bebyggs med någonting annat än bostäder. Bruttototalarea beräknas enligt svensk standard SS 21054:2020.
Väldigt förenklat kan bruttototalarean uttryckas som summan av alla våningsplans area mätt från byggnadsdelarnas utsida.
Dagvatten
Dagvatten är tillfälligt förekommande regn- och smältvatten som avrinner på markyta, tak och andra konstruktioner (Terminologicentrum, TNC, 1995). Även tillfälligt framträngande grundvtaten kan anses utgöra dagvatten.
Förbindelsepunktsavgift
Förbindelsepunktsavgiften tas ut för varje uppsättning förbindelsepunkter. Avgiften ska spegla fastighetens grundläggande nytta av respektive tjänst, det vill säga den nytta alla fastigheter har oavsett beskaffenhet. Fastighetsägaren betalar för nyttan av att få tillgång till den allmänna va-anläggningen.
Förbindelsepunktsavgiften är en del av anläggningsavgiften.
Förbindelsepunkt
Förbindelsepunkten är den juridiska och fysiska punkt där där allmänna VA-anläggningen slutar och fastighetens VA-installation börjar. Punkten utgör mötet mellan den allmänna VA-anläggningens ledningar och fastighetens egna ledningar.
I normalfallet är förbindelsepunkten lokaliserad cirka 0,5 meter utanför fastighetens gräns.
LTA-enhet
I vissa fall är det inte möjligt att skapa självfall på en spillvattenledning, d.v.s. att spillvattnet färdas genom ledningsnätet med hjälp av gravitationen. En lösning på det problemet är att installera ett LTA-system. LTA är en förkortning för lätt trycksatt avlopp och använder tryck för att få spillvattnet att röra sig genom ledningsnätet.
Läs mer om hur det funkar på vår sida om LTA-system.
Miljötillstånd
Vi hanterar stora mängder spillvatten och har krav på oss att hantera det så att vi uppfyller olika miljökrav. Miljötillståndet berättar på vilket sätt vi ska rena vattnet och var det sedan ska släppas ut. För att hålla god kvalitet är egenkontroller och provtagning en viktig del i arbetet.
Recipient
En recipient är ett vattendrag, ett hav eller en sjö som tar emot dagvatten och/eller renat spillvatten.
Servisavgift
Servisavgiften är en avgift för framdragning av varje uppsättning servisledningar för dricksvatten, spillvatten och dagvatten. Den är tänkt att täcka medelkostnaden av en uppsättning serviser med vanligen förekommande längd och dimension fram till fastighetens förbindelsepunkt.
Servisavgiften är en den av anläggningsavgiften.
Servisledning
En mindre bit ledning som går ut från den allmänna VA-anläggningens huvudledningar och möter en fastighets VA-ledningar. Punkten där den allmänna VA-anläggningens och fastighetens ledningar möts kallas för förbindelsepunkt.
Servisventil
På varje servisledning finns i normalfallet en servisventil. Med ventilen kan vi öppna och stänga vattenflödet till den fastighet som är ansluten via servisledningen. Det är bara Skövde VA som får manövrera servisventilen.
Om du får en vattenläcka inne på din fastighet kan vi hjälpa dig genom att stänga servisventilen. Då slutar vattnet komma, och du kan laga läckan i lugn och ro.
Självfall
Självfall är ett begrepp som inom VA-branschen syftar till spillvattnets möjlighet att förflytta sig i spillvattenledningar med hjälp av gravitationskraften, utan att pumpar används. Detta åstadkoms genom att ledningarna lutar svagt åt ett håll (mot exempelvis en pumpstation eller ett reningsverk).
Spillvatten
Spillvatten kallas i vardagligt tal för avloppsvatten. Spillvatten är förorenat vatten som kommer från bland annat diskhoar, toaletter, duschar, biltvättar och olika industriprocesser.
Spillvatten ska renas innan det släpps ut till recipient. Rening sker i något av våra fyra reningsverk: Stadskvarn i Skövde eller de mindre reningsverken i Timmersdala, Tidan och Vreten.
Dagvatten är inte spillvatten.
Taxa
Den allmänna VA-anläggningen som Skövde VA driver är taxefinansierad. Det innebär att vi i normalfallet inte får ta del av skattemedel. Istället tar vi ut avgifter som är fastställda i en särskild taxa. De huvudsakliga avgifterna i taxan är anläggningsavgifter och brukningsavgifter.
Taxan kallas ofta för VA-taxa. VA-taxan beslutas av kommunfullmäktige.
Tomtyteavgift
Tomtyteavgiften speglar både kostnad och nytta. Större fastigheter ökar Skövde VA:s kostnader, och tomtyteavgiften är en avgift som ska spegla Skövde VA:s
varierande kostnad att bygga ut det lokala ledningsnätet där fastigheternas storlek varierar. Ju större fastigheterna är, generellt sett, desto längre ledningsdragning förbi. Det totala ledningsnätet blir längre i ett område där fastigheterna är stora än i ett område där fastigheterna är små.
VA
VA är en förkortning av begreppet "vatten och avlopp".
VA-huvudman
Den som äger den allmänna VA-anläggningen. I Skövde kommun är servicenämnden VA-huvudman.
VA-installation
VA-installation är en fastighets ledningsnät (både i marken och i byggnader) samt sådant som anslutits till ledningsnätet: tvättställ, badkar och tappventiler. Om fastigheten är ansluten till den allmänna VA-anläggningen går fastighetens VA-installation ända fram till förbindelsepunkten på servisledningen.
Vattentäkt
En vattentäkt är en sjö, ett vattendrag eller en grundvattenkälla där vatten tas till dricksvattenförsörjning.
Vattentjänster
Vattentjänster är ett begrepp som i normalfallet inbegriper dricksvatten, spillvatten och dagvatten. Dricksvattnet är någonting som vi tillhandahåller till fastigheten, medan spillvatten och dagvatten är någonting som vi omhändertar från fastigheten.
Skövde VA:s skyldighet att tillhandahålla dricksvatten sträcker sig enbart till dricksvatten för normal hushållsanvändning. Om vatten som motsvarar mer än normal hushållsanvändning ska tillhandahållas kräver Skövde VA som regel att ett avtal upprättas. Detsamma gäller om Skövde VA omhändertar spillvatten som avviker väsentligt från hushållsspillvatten.
Verksamhetsområde
Det geografiska område inom vilket en eller flera vattentjänster har ordnats eller ska ordnas genom en allmän VA-anläggning.
Verksamhetsområdet i Skövde kommun fastställs av kommunfullmäktige. Länsstyrelsen kan besluta om att förelägga en kommun att upprätta ett verksamhetsområde. Om Länsstyrelsen gör det måste kommunfullmäktige fastställa det verksamhetsområde som Länstsyrelsen pekat ut. Kommunen kan med andra ord inte bestämma vad som ska utgöra eller inte utgöra ett verksamhetsområde helt på egen hand.
Återströmningsskydd
Ett återströmningsskydd är utformat för att förhindra att vatten från en fastighet rinner tillbaka till den allmänna dricksvattenledningen utanför fastigheten. Skyddet kan också vara avsett att förhindra återströmning redan vid ett tappställe. Oavsett placering är syftet att förhindra förorenat vatten från att återströmma i dricksvattenledningarna.