Johan Frenning

Bosatt: Hentorp

Varför valde du att anmäla dig till projektet?

Därför att barnen är nu 10 och 7, vi har två bilar och vi har hamnat in i lunken, då det är så bekvämt att skjutsa till skolan, köra till jobbet. Jag jobbar ju i stan så egentligen är det helt meningslöst att köra bil. Jag tänkte att det här kan bli en kick för att komma ur den här vanan.

Vad kände du när du fick veta att du skulle vara med?

Ja, men det var ju kul, för jag skrev den där ansökan på tre minuter på en rast jag hade och kände att projektet verkade jättekul. Och sen glömde jag faktiskt bort det lite om jag ska vara helt ärlig. Så när jag fick reda på det sen tänkte jag ”just det, det där, så kul!”.

Vilka förväntningar har du på projektet?

Jag hoppas framförallt att jag har ändrat mitt beteende, att komma ut och att det är mer naturligt. Att cykla var mer naturligt när man var yngre, och även innan jag fick barn, men det är ju det där beteendet och det behövs en liten kick för att ändra det oftast. Så det är det som är mitt mål! Jag hoppas det blev en elcykel jag fick, för då behöver jag samtidigt inte tänka på att komma svettig om jag ska på något viktigt möte eller så. Jag behöver inte åka bil för att handla en kasse med mat – då kan jag cykla istället!

Följande frågor skickades ut till deltagarna i slutet av juni.

Hur mår du nu när du har cyklat ungefär halva tiden?

Jag mår bra. Jag känner ingen större skillnad konkret i och med att jag kör mycket på el, men suget att börja träna mer regelbundet har kommit tillbaka. Så psykiskt har det nog skett en förändring!

Vad har varit lättare respektive svårare än du trott?

Det har varit lätt att komma igång med att cykla till jobbet. Elcykeln tar bort bekvämlighetsspärren så länge det inte regnar. Jag har testat att handla och hämta paket med cykeln och det fungerar bra så länge jag inte handlar så mycket.

Helgens resor är svårare att byta ut. Det är nog ett tag kvar innan cykeln blir det spontana fordonet för att handla på helgmorgon.

Har din inställning förändrats?

Det gick rätt så fort att ändra mig till att cykling till jobbet var en självklarhet. 

Kommer du ändra något i din strategi inför sista halvan av projektet?

Jag kommer nog försöka handla oftare på vägen hem från jobbet. Även om det är en rejäl omväg går det rätt så enkelt att övertala sig själv.