Starta, driva och avsluta företag

Några råd till dig som vill starta företag

Funderar du på att starta eget företag och har du en idé som du vill utveckla?
Här får du svar på några av de vanligaste frågorna.

Kan jag få hjälp att finansiera mitt företag?

Skövde kommun hjälper inte till med finansiering av enskilda privata företag. Men det finns andra parter som gör det.

Om du behöver få hjälp att utveckla din idé, starta företag eller till utveckling av ditt företag kan Almi tillsammans med banken eller någon annan finansiär hjälpa till med kapital. Efter att ha bedömt din idé eller ditt företags möjligheter anpassas lånen efter de behov som finns.

Arbetsförmedlingen kan i vissa fall ge finansiellt stöd vid start av eget företag.

På senare år har Crowdfunding växt sig allt starkare som alternativ finansieringslösning. Crowdfunding är en metod för entreprenörer i både nystartade och etablerade företag att hitta finansiering till sina affärsidéer genom att vända sig till ett stort antal finansiärer. Crowdfunding sker ofta genom en internetbaserad plattform där entreprenörer kan få kontakt med potentiella investerare världen över och på så sätt få kapital och expertkunskap till sina verksamheter på ett effektivt och tidsbesparande sätt. Största Crowdfunding-sajten är Kickstarter.

Leader Östra Skaraborg ger möjlighet att söka projektmedel samt mindre checkar för digitalisering för företag

Västra Götalandsregionen erbjuder medfinansiering till små och medelstora företag inom olika verksamheter.

Vem kan jag vända mig till om jag vill ha goda råd och stöd?

Nyföretagarcentrum Skaraborg ger dig kostnadsfri, personlig och konfidentiell rådgivning om du funderar på att starta företag. Rådgivarna är experter på företagande och efter rådgivning är du väl förberedd för livet som egen företagare.

Almi kan hjälpa till hela vägen från idé till lönsamt företag. Målgrupper är innovatörer, nya företag och etablerade företag.

Affärscoacherna på Science Park Skövde har erfarenhet av att utvärdera och utveckla affärsidéer. De möter, hjälper och utvecklar affärscoacher  dig och din idé för att skapa ett framgångsrikt och växande företag. Här kan du presentera din idé. Självklart är ett möte här både konfidentiellt och kostnadsfritt.

För att starta ett företag i kooperativ form tar du kontakt med Coompanion.

Finns det rådgivning att få på andra språk än svenska?

IFS Företagsrådning är en del av ALMI och erbjuder personer med utländsk bakgrund hjälp med att starta och utveckla företag i Sverige. Här finner du rådgivning på ett stort antal språk. IFS företagsrådgivare representerar själva mångfalden i samhället och ska, bland annat genom sin språkkompetens, motverka de svårgiheter som personer med invandrarbakgrund kan ha med språk, lagar och regler i det svenska samhället.

Starting Up a Business

At  Verksamt.se there is information in English for those who want to start a business. 

Jag är studerande och vill starta företag. Vem kan hjälpa mig?

Drivhuset vänder sig till dig som är student för att hjälpa dig att driva projekt, starta företag och utveckla idéer under din studietad.

Ung Företagsamhet utvecklar grundskole- och gymnasieelevers kreativitet och företagsamhet, exempelvis genom att de startar och driver egna företag.

Vem kan hjälpa mig hitta lokaler eller mark till min verksamhet?

Vi på Skövde kommun kan hjälpa dig att hitta lediga lokaler och ledig mark. Mer information hittar du via denna länk.

Måste jag söka några särskilda tillstånd hos kommunen för att driva min verksamhet?

För att starta och driva ett företag behöver du inte kontakta kommunen. Men om du däremot kommer att ägna dig åt verksamhet som kräver särskilda tillstånd måste du anmäla det till kommunen eller Miljösamverkan Östra Skaraborg. Det gäller t.ex. restaurang, tobak- och alkholförsäljning och hantering av brandfarligt eller giftigt material. Via denna länken kommer du vidare sidan Tillstånd och riktlinjer.

Komma igång på egen hand

Om du vill komma igång på egen hand kan du använda Verksamt.se. Där hittar du information, verktyg och e-tjänster från flera myndigheter på ett ställe. Du kan skapa en affärsplan och registrera enskild näringsverksamhet.