Generationsskiftet som ledde till Landsbygdsnäringspriset 2019

På den slingrande vägen mot Suntetorp uppenbarar sig en pampig gård där träfasaden smälter in i den vackra naturen.

Mitt i den lantliga idyllen hittar vi vinnaren av Landsbygsnäringspriset, Johan Sahlström, som driver Suntetorp Säteri. Priset delades ut på Näringslivsgalan i Skövde den 10 oktober. Johan tillhör den fjärde generationen som driver gården. Det var ganska självklart att det skulle ske en generationsväxling, trots att Johan inte såg sig som den naturliga bonden från början, men intresset fanns ändå där.

Suntetorp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Att driva företag överlag har intresserat mig redan i tidig ålder. Föräldrarna har planerat generationsskiftet sedan vi föddes, jag och min syster. Det har varit smärtfritt tack vare deras goda planering. År 1998 tog jag över bolaget och har successivt vuxit in i verksamheten.

Med siktet inställt på utveckling och självförsörjning

Huvuddelen av verksamheten är mjölkproduktion där de har optimerat på mjölkkor. Växtodlingen är framför allt för foder till djuren och gården är till stor del självförsörjande, vilket är en förutsättning för ett mjölkföretag. Att ständigt utveckla och modernisera är också en viktig del för att växa som bolag.

- Marken är en förutsättning för att vi skall kunna växa och utvecklas. Gården har länge varit i framkant, mycket tack vare att tidigare generationer varit intresserade av utveckling. Vi är inte främmande för investeringar av ny teknik, och man ser det både ur ett ekonomiskt och arbetsmiljömässigt perspektiv. Det är viktigt att djuren har det bra och att alla som jobbar här trivs.

Rundturen visar också nya satsningar på mjölkrobotar och solceller. Tanken är att solcellerna, på ett miljövänligt sätt, ska producera 20 procent av gårdens förbrukning då de har behov av ström dygnet runt. Investeringar av mjölkrobotar gör man för att hänga med i framtiden, rationalisera och öka komforten för djuren.

Mjölkningsrobot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- 2014 byggde vi för mjölkrobotar. Det har inte varit vanligt med robotar i större besättningar på grund av logistiken. Vi byggde för alla djur och fick kunskapen och inspirationen när vi var utomlands och kikade. Framför allt är det danskarna och holländarna som är duktiga på detta. På det här sättet får vi upp mjölkavkastningen och det blir en helt annan arbetsmiljö och arbetstider. Tidigare fick vi mjölka från fyra på morgonen och i dag från halv åtta.

Kossor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att få ihop yrkesliv och familjeliv på en och samma plats

Det är speciellt att bo på gården där man också har sitt företag. 50 procent av tiden driver Johan även ett annat bolag, Sahlströms Maskin där man tillverkar och säljer maskiner för lantbruket. Då är det viktigt att ha välmående och utbildad personal som är operativ. Johan ser till så att allt rullar på och om de står inför investeringar är det han som planerar det strategiska arbetet med nybyggnationer.

- Här har vi allt ifrån djurskötare, maskinförare, svetsare, hantverkare, administratörer, ekonomiansvariga, arbetsledare, en förman på mjölkproduktion och en förman på jordbruket samt personal som sköter underhåll av hyreshus och byggnader. För oss är det viktigt att skapa en kreativ miljö där personalen trivs. Många säger att det är läkande för hjärnan att arbeta i lantliga miljöer. Det man gör syns och det man inte gör syns också, man får feedback direkt. Vi lägger tid på arbetsmiljön, pauser, och att atmosfären är bra. Vi har en god gemenskap.

Andra förmåner som arbetsgivaren erbjuder är privat sjukvårdsförsäkring, personlig utveckling och teambildning. Johan menar att utbildad personal är viktig och det är bra att ha en grund från skolan men att de personliga egenskaperna är viktigare. För att inte känna begränsningar internutbildar man personalen.

Att få ihop familjelivet har hittills inte varit några problem. De har haft turen att ha naturintresserade familjemedlemmar. Från mars till oktober är det stort fokus på lantbruk, därför tycker Johan det är skönt med närheten till Billingen eftersom längdskidåkning är familjens stora intresse.

Kom då kossorna

Det är en speciell känsla att på arbetstid gå runt i stövlar bland lantbruksmaskiner, mjölkrobotar och kor. Doften av kor och natur sätter sig på kläderna och på något sätt ger det en frihetskänsla. En sista fråga jag har innan vi skiljs åt är om det är sant att korna kommer om man använder lockrop. Johan är inte sen att visa sin renodlade talang. Han kliver in i kohagen och vi får beskåda naturens skådespel.

- Koooom då kossorna. Koooom då. Koooom då kossorna!

Korna är från början långt bort och många ligger ned och vilar i det krispiga gräset. På ett fascinerande och mystiskt sätt börjar de en efter en resa sig och gå mot den kallande sången.

Kossorna kommer