Kontaktfamilj, kontaktperson

Ibland kan barn och ungdomar behöva stöd och stimulans av andra än den egna familjen. Då kan insatser som kontaktperson eller kontaktfamilj vara aktuella, för en tidsbegränsad period.

Kontaktfamilj

Ibland behöver ett barn eller en ungdom stöd och ombyte i miljön och ibland behöver föräldrar avlastning. Kanske har familjen ett begränsat socialt nätverk eller genomgår en tillfällig kris? Då kan det finnas behov av en kontaktfamilj. En kontaktfamilj fungerar som ett komplement till barnets egen familj. Barnet bor fortfarande kvar hemma men får extra stöd av sin kontaktfamilj, som det bor hos kanske en eller två helger i månaden.

Kontaktperson

Det kan finnas många orsaker till att ett barn eller en ungdom behöver stöd i form av en kontaktperson. Det kan exempelvis vara barn som har svårt att ta sig för saker, som har ett begränsat socialt nätverk och känner sig ensamma eller som behöver en extra vuxen som har tid att lyssna och vägleda. Hur ofta man träffas ser olika ut, det kan exempelvis vara en kväll i veckan. 

Bli kontaktfamilj eller kontaktperson

Är du intresserad av att bli kontaktperson eller kontaktfamilj? Läs mer om detta via länkarna nedan:

Bli kontaktfamilj
Bli kontaktperson

Välkommen att kontakta oss i familjehemgruppen, så berättar vi gärna mer. Vi nås via Kontaktcenter, 0500-49 80 00.  Du kan också anmäla ditt intresse via vår e-tjänst Förfrågan om kontakt så hör vi av oss.