Källaröversvämning
Källaröversvämningar kan uppstå av en rad orsaker: skyfall, blockerade ledningar, felkopplade dagvattenbrunnar. Om du bor i ett källarförsett hus är det viktigt att du vet hur du ska agera och hur du kan förebygga risken för översvämningar i källaren.
Översvämningar till följd av kraftiga regn, förhöjda dagvattennivåer samt blockerade eller läckande ledningar är en obehaglig men förekommande händelse. Byggnader med källare löper en förhöjd risk att översvämmas. Om olyckan är framme gäller det agera snabbt. Ett förebyggande arbete kan dessutom göra mycket för att minimera risken att drabbas.
Vanliga frågor om källaröversvämningar
Här listar vi de vanligaste frågorna om källaröversvämningar.
Vad ska jag göra om min källare svämmar över?
Om du märker att din källare är utsatt för en översvämning bör du agera så snabbt du kan. På så vis kan du minimera skadeverkningarna och de påföljande kostnaderna.
1. Bryt strömtillförseln till källaren.
2. Beroende på orsaken till översvämningen och översvämningens omfattning kan du eventuellt begränsa inflödet av vatten.
- Om vattnet tränger upp från avloppsbrunnen, försök att blockera golvbrunnen. Sandsäckar, handdukar och/eller trasor kan underlätta. Om du har en golvbrunn som kan stängas, stäng den.
- Om översvämningen härrör från ett ledningsbrott i byggnaden, stäng ventil för inkommande vatten.
3. Flytta om möjligt utsatta inventarier.
4. Påbörja om möjligt länspumpning.
5. Dokumentera översvämningens omfång och vilka skador som har uppstått i samband med översvämningen. Glöm inte att ta bilder.
6. Gör en felanmälan om översvämningen till Skövde VA. Om orsaken till översvämningen konstateras vara den kommunala anläggningen kan det senare bli aktuellt med en skadeanmälan.
7. Ring ditt försäkringsbolag.
Var alltid noga med handhygienen när du är i kontakt med översvämmat vatten. Även om översvämningen inte härrör från inträngande avloppsvatten kan vattnet vara förorenat till följd av översvämningen.
Hur kan jag förebygga källaröversvämningar?
Förebyggande arbete är viktigt, inte minst om du bor i ett källarförsett hus som ligger lågt i förhållande till omgivande terräng. Vilka förebyggande åtgärder du som fastighetsägare bör vidta beror helt på fastighetens förutsättningar. Några tänkbara åtgärder är:
- Använd inte avloppet som papperskorg – bomullspinnar, tamponger, hår, stekfett och olja är alla sådant som hör hemma på andra ställen än avloppet.
- Kontrollera att dagvatten leds bort effektivt från fastighetens byggnader.
- Kontrollera att fastighetens dränering och dagvattenledningar inte är kopplade på spillvattenledningen (avloppsledningen). Om dessa är sammankopplade bildas vid regn betydligt större flöden än vad avloppsledningarna är dimensionerade för.
- Installera manuellt avstängbar golvbrunn, självstängande golvbrunn eller backventil på avloppsledning.
- Underhåll fastighetens ledningar och andra VA-installationer på ett korrekt sätt.
- Funktionstesta golvbrunnar, pumpar och andra VA-installationer med jämna mellanrum.
- Säkerställ tillräcklig marklutning ut från fastighetens byggnader.
- Stäng av huvudventilen för inkommande vatten om du är borta en längre tid.
- Installera pump för dagvatten som rinner nedför garagenedfarter eller källartrappa.
- Installera pump för spillvattenledningar som utgår från källarplanet.
Vilket ansvar har jag som fastighetsägare?
Som fastighetsägare är du ansvarig för ledningar och andra VA-installationer som finns på din fastighet. Fastighetsägarens ansvar sträcker sig fram till förbindelsepunkten – punkten för anslutning mot det kommunala VA-nätet. Om en översvämning sker och orsaken till den är ett fel eller en brist inom fastigheten är du som fastighetsägare ansvarig part.
Vilket ansvar har Skövde VA?
Från förbindelsepunkten tar kommunen i normalfallet över ansvaret. Om en översvämning konstateras vara orsakad av ett fel eller en brist i det kommunala VA-nätet kan du rikta ett skadeståndsanspråk mot kommunen. Detta görs genom att skicka in en skadeanmälan till Skövde VA.