Planprocessen
När kommunen tar fram en detaljplan görs det enligt en lagstyrd process. Vid framtagandet kan kommunen välja mellan standard-, utökat-, samordnat- eller begränsat förfarande. Läs mer om planförfaranden på www.boverket.se
Nedan finns en beskrivning av processen vid ett utökat planförfarande. Processen läses uppifrån och ned. Klicka på + för att läsa mera om varje steg.
Kungörelse
Om kommunen vid framtagande av en detaljplan tillämpar ett utökat förfarande ska kommunen informera om samrådet med en kungörelse. Kungörelse betyder meddelande till allmänheten och ska bland annat innehålla information om var planförslaget finns tillgängligt och hur lång samrådstiden är.
Samråd
Samrådet syftar till att samla in information, önskemål och synpunkter som berör planförslaget och överväga dessa i ett tidigt skede av detaljplanearbetet. Kommunen ska vid utökat förfarande under minst tre veckor samråda om ett förslag till detaljplan med bland andra länsstyrelsen, lantmäterimyndigheten, kända sakägare och boende som berörs.
Samrådsredogörelse
Synpunkter som har kommit in under samrådet om ett förslag till detaljplan ska redovisas i en samrådsredogörelse. I samrådsredogörelsen bemöter och kommenterar kommunen dessa synpunkter.
Underrättelse
Inför granskningen ska kommunen i en underrättelse på kommunens anslagstavla informera om förslaget till detaljplan. Kommunen ska även meddela innehållet i underrättelsen till de som berörs av planförslaget.
Granskning
Innan kommunen kan fatta beslut om antagande av en detaljplan ska planförslaget göras tillgängligt för granskning. Under granskningen ges myndigheter, sakägare och andra som berörs av planen möjlighet att lämna synpunkter på planförslaget.
Granskningsutlåtande
Efter granskningen ska kommunen sammanställa de skriftliga synpunkter som har inkommit i ett granskningsutlåtande. Utlåtandet ska också innehålla kommunens förslag med anledning av synpunkterna.
Antagande
En detaljplan får antas om marken anses lämplig för de användningar som planen reglerar. Beslutet att anta en detaljplan ska som huvudregel fattas av kommunfullmäktige när det gäller utökat förfarande. Fullmäktige kan i vissa fall delegera beslutet till kommunstyrelsen eller byggnadsnämnden.
Laga kraft
Laga kraft är en juridisk term som innebär att en dom eller ett beslut av en domstol eller en myndighet inte längre kan överklagas. En detaljplan får laga kraft tidigast tre veckor efter att beslutet att anta planen har tillkännagetts på kommunens anslagstavla.
Frågor och svar om detaljplan
Länken nedan innehåller frågor och svar om vad en detaljplan är, och vilka möjligheter som finns att påverka planens utformning.
Vanliga frågor och svar om detaljplan