|
|
|
Genomförd Grön |
Pågående Gul |
Ej påbörjad Röd |
Status uppdateras kontinuerligt. |
Starkare koppling mellan skola och arbetsliv
Inspirera elever i grundskolan och gymnasiet för att öka kännedom om efterfrågade yrken.
Ett samarbete mellan Skövde kommuns näringslivsenhet och Handelsprogrammet på gymnasium Västerhöjd har resulterat i att elever fått anställningar inom handeln i Skövde.
Arrangera Öppet hus i den tillverkande industrin.
Öppet hus genomfördes i oktober 2023 med gott resulatat. Aktiviteten genomförs igen hösten 2024.
Samarbete med Ung Företagsamhet för att främja nyföretagsamhet i grundskolan och gymnasiet.
Tillsammans med Sektor barn och utbildning, Näringslivsforum, Ung Företagsamhet och det lokala näringslivet jobba aktivt med SSA-planen (Samverkan skola och arbetsliv) för att öka kontaktytorna mellan skola och arbetsliv.
NY! Ett arbete har påbörjats för att kartlägga vilket arbete som i dag görs med frågor som rör kompetensförsörjning. Målet är att samordna arbetet så att samarbete/samverkan sker mellan de olika parterna.
Utveckla samarbetet med utbildningsamordnare och kompetensnavet
Synliggöra utbudet av utbildningar på olika nivåer och agera mäklare mellan näringsliv och utbildningsanordnare. Länk till Kompetensnavet.
Talangattraktion
Under hösten 2022 togs beslut om programmet för Talent Attraction Management (TAM) i Kommunfullmäktige. Programmet pekar ut strategier att samlas runt för att möta utmaningen kring kompetensförsörjning och öka inflyttningen. Strategierna berör hur vi attraherar, tar emot, får människor att trivas och stanna kvar. Programmet har tagits fram i dialog med näringslivet och andra arbetsgivare som till exempel Skaraborgs sjukhus och Försvarsmakten.
Exempel på prioriterade områden/insater att arbeta vidare med inom detta område är:
Vägledning till den som flyttar hit, runt frågor som samhällsservice, myndighetsärenden, bostäder och fritidsliv. Särskilt stort behov finns för den internationella inflyttaren.
Underlätta för den medföljande att hitta arbete.
Främja bostadslösningar som passar olika målgrupper.
Utveckla Skövde som studentstad, mer information finns längre ner på sidan.
Skapa fler mötesplatser för inflyttare vilket är särskilt betydelsefullt för den internationella målgruppen.
I arbetet med att attrahera kompetens är platsvarumärket ett viktigt verktyg tillsammans med den målgruppsanalys som tagits fram.
Studentstadsarbete
Genom samverkan med olika funktioner inom kommunen, Högskolan, Studentkåren, Skövdebostäder, Näringslivsforum och näringslivet, samarbeta för att stärka Skövde som studentstad i syfte att:
Göra Skövde till en mer attraktiv stad att vilja studera i.
Skapa förutsättningar till möjligheter för studenter att trivas under sin utbildning och ha ett rikt studentliv.
Göra Skövde och Skaraborg till en attraktiv plats att vilja stanna kvar på efter studierna för att kompetensförsörja näringsliv och andra arbetsgivare.
Skövdemodellen
Stötta företag att hitta kompetens via pilotprojekt.