Rent vatten är livsviktigt
Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Tillgången till rent dricksvatten är en grundläggande förutsättning för att vårt samhälle ska fungera – för att människor ska kunna leva, för att industrier ska kunna producera och för att sjukhusen ska kunna ge vård.
Dricksvattnet hämtas i Vättern
Det ordinarie dricksvatten som Skövde VA levererar via ledningsnätet kommer från sjön Vättern. Vattnet köps in från kommunalförbundet Skaraborgsvatten, som levererar dricksvatten till Skövde, Skara och Falköping.
Tidan får inte sitt dricksvatten från Vättern. De får istället sitt vatten från Moholm i Töreboda kommun.
Reservvattentäkter
Om den ordinarie vattenleveransen avbryts eller om leveranskapaciteten minskar kan Skövde kommun börja använda en eller flera av de reservvattentäkter som finns i kommunen. Det finns totalt åtta reservvattentäkter i Skövde. Samtliga vattentäkter är skyddade genom ett vattenskyddsområde.
Hårdhetsgrad
Vätternvattnet är ett mjukt vatten (3,4 dH), vilket betyder att halten av kalcium och magnesium är låg. Även Moholmsvattnet är klassat som mjukt (3,5 dH). Det gör att du kan använda den lägsta dosen av tvättmedel på förpackningen.
PFAS
Allt dricksvatten som levereras av Skövde VA innehåller låga nivåer av PFAS-ämnen. Provtagning för PFAS-ämnen ingår i det provtagningsprogram som Skaraborgsvatten följer. Provtagningar på Vättervattnet påvisar cirka 2 nanogram per liter (ng/l). Värdet har legat stabilt på denna nivå sedan några år tillbaka.
PFAS är ett samlingsnamn för över 10 000 olika ämnen som kan vara skadliga både för vår hälsa och för miljön. Ämnena återfinns i brandskum, skidvalla, skönhetsprodukter, möbeltyger, elekontrik och en mängd andra produkter. PFAS-ämnen är notoriskt svårnedbrytbara, ett faktum som gett upphov till att de på engelska kallas forever chemicals. Dessutom är många av dem vattenlösliga. Hälsoeffekterna har visat sig svåra att överblicka eftersom de i många fall uppkommer först efter långtidsexponering. Läs mer om PFAS på Livsmedelsverket eller Kemikalieinspektionen hemsidor.
Från och med 1 januari 2026 gäller nya gränsvärden för PFAS-ämnen i dricksvatten inom hela EU. I Sverige införde Livsmedelsverket de nya gränsvärdena redan 1 januari 2023, men kraven ska tillämpas först från 1 januari 2026.
Enligt Livsmedelsverkets riktlinjer ska PFAS 4 och PFAS 21 analyseras. PFAS 4 är en grupp med de 4 vanligaste PFAS-ämnena. För dessa är gränsvärdet 4 nanogram per liter /ng/l). PFAS 21 är en grupp med de 21 vanligaste PFAS-ämnena. För dessa är gränsvärdet 100 nanogram per liter (ng/l).