Förteckning över kulturstipendiater

Kulturstipendiet instiftades år 1967 och delas ut som belöning, stöd och uppmuntran för verksamhet inom litteratur, musik, bildkonst, teater, foto, konsthantverk eller andra områden av kulturell verksamhet. Här hittar du tidigare års stipendiater.

2023

Beardmen | Kulturstipendium 2023 | 20 000 kronor

Kulturkollektivet Beardmen har med ett enastående driv och stort hjärta bidragit till ett pulserande musikliv i Skövde och övriga Skaraborg under snart tio år.  Sedan 2014 har de arrangerat 300 spelningar, koncept som Vårklubben, Sommarsköj, Stage, Sessions och Tributes förutom tre festivaler – sammanlagt över 350 artister. Drivkraften är att erbjuda en scen för livemusik utanför storstadsregionen och det har de lyckats med. För ett stort engagemang med passion och uthållighet som ger många tillgång till levande musik, tilldelar Kultur- och fritidsnämnden Kulturkollektivet Beardman 2023 års kulturstipendium.

2023

Britt Larsson Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar

Britt Larsson är en kulturbärande eldsjäl och förebild som inspirerar och som under många år bidragit till kulturlivet i Skövde. Med sin lärarbakgrund är hon en folkbildare i själ och hjärta och kulturen är en självklar och viktig del. Sedan många år är hon styrelseledamot i den ideella Riksteaterföreningen i Skövde och ger Skövde och Skaraborg tillgång till gästspelande scenkonst som berör, inspirerar, underhåller och förundrar. För sitt stora engagemang för teatern i synnerhet och kulturlivet i allmänhet tilldelar Kultur- och fritidsnämnden Britt Larsson 2023 års honorärsstipendium. 

2022

Moa de Bruin | Kulturstipendium 2022 | 20 000 kronor

Moa de Bruin tilldelas Skövde kommuns kulturstipendium 2022.
Moa de Bruin är uppväxt och bor i Skövde och har bland annat skrivit två barnböcker om Vera Svanson. Inom populärkulturen drev hon under 13 år en av Sveriges mest lästa bloggar, skrivit krönikor samt gjort humor i P3 och web-tv för SVT. Moa brinner för barnkultur och hennes arbete kring detta vill nämnden uppmärksamma då detta också är ett av nämndens prioriterade områden.

2022

Bernt Jutemar | Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar

Berndts konst- och kulturgärningar under många år har gjort honom till en välkänd Skövdeprofil både inom och utanför kommunen och Sveriges gränser. För detta tilldelas han kultur- och fritidsnämndens honorärsstipendium år 2022.

2021

Maria Richardsson | Kulturstipendium 2021  |  10 000 kronor

Maria Richardsson tilldelas Skövde kommuns kulturstipendium 2021.
Hon är en författare med stark anknytning till Skövde – född, uppvuxen och bosatt här. Även flera av hennes böcker utspelar sig i kommunen. Under de senaste åren har Maria skrivit två kriminalromaner vars huvudperson är kriminalinspektör på grova brott i Skövde – och en tredje är på gång. Vi vill genom stipendiet uppmuntra hennes arbete och ser fram mot fler verk!

2021

Rasmus Landström | Kulturstipendium 2021  |  10 000 kronor

Rasmus Landström tilldelas Skövde kommuns kulturstipendium 2021.
Han är en frilansande litteraturkritiker, bosatt i Väring. Rasmus har skrivit två böcker, ”Coronateserna” och ”Arbetarlitteraturens återkomst”, som båda fått fina recensioner, och arbetar nu med en essäsamling om klimatfrågan och en bok om kvinnlig arbetarlitteratur. Skövde kommun vill genom stipendiet stödja hans kommande verk och ser fram mot dessa.

2020

Cissi Hagberg | Kulturstipendium 2020  |  10 000 kronor

Cissi, som tidigare jobbat med bland annat olika musikarrangemang och loppet ”Spring för livet”, har nu debuterat som författare. Boken ”Fyra om dagen” bygger på reportage om och intervjuer med personal från olika grupper som i sitt arbete har erfarenheter av suicidproblematik. Den är dessutom en gripande skildring av Cissis egen far och hennes upplevelser av hans liv och bortgång. Vi vill genom stipendiet uppmuntra Cissi att fortsätta sin bana som författare och att synliggöra det viktiga ämne hon valt.

2020

Hugo Andersson | Kulturstipendium 2020  |  10 000 kronor

Hugo har gjort film under många år nu - redan som tonåring filmade han sina och vännernas parkouräventyr i Skövde. Filmandet utvecklades under åren på medieprogrammet på Västerhöjdsgymnasiet och därefter Molkolms folkhögskola. Hans filmer har visats både nationellt och internationellt på ett antal festivaler, och nu driver han produktionsbolaget Hugo Produktion. Hugo arbetar mycket med lokala filmarbetare, men har även samarbetat med professionella skådespelare. Under våren har han även handlett ungdomar i filmprojektet Filmplats. Vi är glada att Hugo valt att stanna här i Skövde och fortsätta sitt arbete!

2020


KG Johansson | Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar

På Karl-Gustav Johanssons initiativ startades år 1980 nationaldagsfirandet i Skultorp. Sedan dess har han varit en engagerad och drivande festgeneral i det årligt
återkommande firandet som från år 1996 arrangeras tillsammans med
hembygdsföreningen. Karl-Gustav Johansson är en välkänd profil sedan många år och är ”K-G” med hela Skultorp. För att han under många år har värnat om sin hembygd och dess kulturhistoriska arv samt varit en förebild för densamma tilldelas Karl-Gustav Johansson kultur- och fritidsnämndens honorärsstipendium år 2020.

2019

Henrik Gustafsson Nicander | Kulturstipendium 2019  |  10 000 kronor

Med mod och beslutsamhet har Henrik Gustafsson Nicander riktat ljuset på en viktig och aktuell fråga genom sitt konstnärliga fotograferande.
Det som började med en skoluppgift har genom engagemang och ambition blivit något mycket större och början på en ny karriär. Målet att ge ut en fotobok till förmån för prostatacancerfonden är nu inom räckhåll.

Jan Strandh | Kulturstipendium 2019 |  10 000 kronor

Sedan 1980-talet har Jan Strandh betytt mycket för Skövdes musikscen.
Med sin talang för musik, sin pedagogiska ådra och sitt outtröttliga tålamod har han genom åren varit lärare och mentor för ett stort antal musiker. Jans band Master Massive släppte 2015 en omskriven rockopera ”The Pendulum” och just nu arbetar Jan med en uppföljare.

Sara Salomonsson | Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar

Sedan 1996 har hon lett Zarakören med engagemang, glädje och stor ödmjukhet.
Glädjen, energin och den positiva kraft som finns i att sjunga och uppträda med Zarakören
förenar över hundra medlemmar i flera åldrar.
Förutom att sprida glädje genom sina framträdanden samlar även Zarakören in pengar
till olika välgörande ändamål.

2018

Iris Bengtsson | Kulturstipendium 2018  |  10 000 kronor

Iris Bengtsson är en ung mångfacetterad samtidskonstnär med en mångfald av konstnärliga uttryck som med sitt konstnärskap bland annat undersöker familj och uppväxt, minnen och upplevelser av plats och tid. Iris är en person med stor konstnärlig integritet och med känsla för ögonblicken.

Marcus Karlsson och Fredrik Palm | Kulturstipendium 2018  |  10 000 kronor

De mångfacetterade musikerna och kompositörerna Marcus Karlsson och Fredrik Palms stora engagemang har resulterat i manifestationer mot rasism, diskriminering och arbete med  integrationsprojekt med ungdomar. Marcus och Fredrik har ett absolut gehör för mänskliga nyanser och musikens olika former och uttryck.

Jan Gustafsson | Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar

Under Jan Gustafssons mångåriga ledning har Skövde Allmänna Konstförening vuxit i medlemsantal och breddat samarbeten både med det offentliga och näringslivet. Jan har inspirerat till resor både i rummet – runt i Europa - och för själen med en vision av en universell gemensam värld av konst.

2017

Horns Tegelbruk  |  Arbetsstipendium 2017  |  10 000 kr 
Med stort engagemang och stor kunskap förvaltar de Sveriges enda tegelbruk med handslaget tegel. Genom handens kunskap driver de ett kulturarv vidare och förenar dåtid, nutid och framtid.

Maria Hilmersson Landgren  |  Arbetsstipendium 2017  |  10 000 kr 
Med en innovativ och ny konstform vill Maria förklara det vi inte förstår. Hon visualiserar ljud och skapar ett språk så att också vi kan höra hur trädens årsringar låter.

Henrik Allert  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar 
I ett djupt engagerat och mångsidigt konstnärskap trollbinder hans skulpturer och verk. Han förenar det jordiska med det andliga, det vi kan känna igen oss i. Världsberömd, men tryggt förankrad i Säters mylla.

2016

Linn Carlsson  |  Arbetsstipendium 2016  |  10 000 kr
Med en konstnärlig och modig blick främjar hon mångfalden i ord och bild. Hon ger oss bilder med starka livsberättelser, humor, svärta och skönhet. I hennes normbrytande framställning och bildspråk möter vi människor och berättelser som inte lämnar någon oberörd.

Ulf Nilsson  |  Arbetsstipendium 2016 |  10 000 kr
En engagerad ledare med många idéer och ett långsiktigt fokus på kulturen. Under hans ledning har mångfalden bland kulturyttringar ökat i föreningen Kulturarbetarcentrum (KAC). Med en stark vision om att utveckla föreningen och ett genuint intresse för att bevara Rosa husets unika miljö är han en betydande person för Skövdes kulturliv.

Mustafa Can  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar 
För en självupplevd och grundmurad visshet om språkets kraft och ordens ibland livsavgörande betydelse. För en djupt engagerad, målande och begriplig formuleringsförmåga där det som skaver får oss att känna gruset. Människors livsberättelser blir genom din knivskarpa och ödmjuka penna till våra egna. Du fick en nyckel av Mildred och Maj till den svenska litteraturen, till de vackraste orden, historien, naturskildringarna, morgondimman, smakerna, dofterna och allt som förklarade det nya landet. Och låste upp gjorde du själv.

2015

Niclas Johansson  |  Arbetsstipendium 2015  |  10 000 kr
Med stort engagemang, ideellt arbete och små ekonomiska medel lyckas han engagera många barn och ungdomar i föreställningar som alltid skänker publiken stor glädje och underhållning.

Maria Winbjörk  |  Arbetsstipendium 2015  |  10 000 kr
Med sina bilder berör och inspirerar hon, och med världen som arbetsplats är Skövde nu hennes bas. Genom uppdrag, projekt och utställningar är hon en aktiv konstnär med goda ambitioner, väl värd att uppmuntras i sitt arbete.

Bernhard Englund  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar
Med obändlig kraft och på eget initiativ har han skapat Ryttmästarbostället vid Simsjön. Detta museum har uppmärksammats av såväl kungar som statsmän. Platsen är ett unikt forum för upplevelser, lärande och reflektion, där vår historia levandegörs av både platsen i sig och de berättelser som Bernhard Englund låter sina besökare ta del av.

2014

David Magnusson  |  Arbetsstipendium 2014  |  10 000 kr
David är född och uppvuxen i Skövde och arbetar med både egna projekt och frilansprojekt för både Rädda Barnen, Svenska Dagbladet och TIME Magazine.
"Med mod och en storslagen skicklighet genom sitt fotografiska bildspråk lyfter David Magnusson fram människor i sin vardag och sociala sammanhang ."

Malin Ahlin  |  Arbetsstipendium 2014  |  10 000 kr
Malin Ahlin ärn en ung, begåvad barnboksskapare och illustratör uppvuxen i Skövde.
"Genom sina illustrationer av barnböcker förstärker Malin Ahlin handlingen på ett utomordentligt sätt och väcker nyfikenhet hos barnet. Illustrationerna frambringar barnets kreativitet och öppnar upp för samtal."

Monika Moberg  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar
Monika Moberg har under många år arbetat ideellt för Kommunens 14 hembygdsföreningar.
"Med lång erfarenhet av ideellt arbete och med sitt stora engagemang för kommunens hembygdsföreningar har Monika Moberg synliggjort kulturarvet för bygdens invånare, inte minst genom sitt arbete som redaktör för "Billingsbygden"."

2013

Moa Andersson  |  Arbetsstipendium 2013  |  10 000 kr
Moa Andersson är en keramiker vars arbete mycket handlar om identitet och olika roller i olika stadier av livet. Moa har på ett spännande sätt skildrat den frihet och de fina sidor som kan finnas i åldrandet.

Julia Berg Oskarsson & Jåanna Andreasson  |  Arbetsstipendium 2013  |  10 000 kr
Julia och Jåanna är två unga konstnärer som lyckas förena sina olika personligheter i en intressant symbios. De blandar friskt olika material och tekniker och hämtar inspiration från många konstformer. I år var de representerade med två verk i Liljewalchs Vårsalong.

Kristina Appelqvist, deckarförfattare  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar
Hon har genom sina rböcker verkligen satt Skövde och Västra Götaland i fokus. Kristina är en god ambassadör för Skövde kommun och sprider genom sina böcker mycket information om olika platser i och omkring Skövde.

2012

Ada Berger  |  Arbetsstipendium 2012  |  10 000 kr
Ada Berger är regissör och dramatiker, som arbetar med humor som verktyg - När skrattet slår över i något som gör ont - från teater i Rosa Huset till Lagom nära döden och Filippa Bark och Döden på Uppsala Stadsteater.

Isabella Nilsson  |  Arbetsstipendium 2012  |  10 000 kr
Isabella Nilsson är en ung litterär debutant, som vann Lilla Augustpriset 2009 och gav ut romanen Verklighetsprojektet 2011, med stark anknytning till Skövde. Experiment med ord och humor som inte står Sonja Åkesson och Kristina Lugn långt efter.

Chennet Juhlin, konstnär  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar 
För en lång, bred och aktiv verksamhet i Skaraborg, som ger god PR både nationellt och internationellt.

2011

Marie Lager  |  Arbetsstipendium 2011  |  10 000 kr
Marie Lager är regissör, koreograf och dansare, med rötter i Skövde som med bred nationell och internationell bakgrund vill utforska nya strategier för att göra scenkonsten attraktiv för en bred publik och som i aktuella frågor och med andra infallsvinklar vill roa och störa.

Browsing Collection  |  Arbetsstipendium 2011  |  10 000 kr
Browsing Collection är ett rockband från Skövde med fyra duktiga musiker som tagit ett stort steg in på den nationella rockscenen, är goda förebilder för ungdomar och fina representanter för Skövde.

Bo Carlsson, poet och lantbrukare  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar
För diktsamlingen Öga Nord, skriven 1965, utgiven 2011. En spännande och lågmäld författargärning som i en samtidsförankring vill uttrycka "det opersonligas intensitet".

2010

Emlila Lehrgrafven  |  Arbetsstipendium 2010  |  8000 kr
För utveckling av träbildhuggeri, ett traditionellt hantverk med anor från 1600-talet och tidigare, som Emilia vill föra in och ge nytt liv i dagens och framtidens design.

Anna Eggert  |  Arbetsstipendium 2010  |  8000 kr
För sitt utforskande och experimenterande med olika material framför allt glas och organiska material som pinnar och sköra tyger men även betong, presenterade i utställningar och i ett flertal offentliga arbeten. Anna tar ofta sin utgångspunkt i naturens formvärld och fascinationen inför livets mirakel.

Thomas G:son  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar
Thomas G:son, gitarrist och låtskrivare, som under många år bidragit till god PR för Skövde genom ett stort antal bidrag till Melodifestivalen och även genom flera bidrag i andra länders uttagningar till Eurovision Song Contest.

2009

Amanda Glans  |  Arbetsstipendium 2009  |  8 000 kr
Tidigare elev vid Västerhöjdsgymnasiet, för sitt engagemang och för fortsatt arbete med att utveckla det muntliga berättandet och väcka förståelse hos framför allt ungdomar för de överlevandes berättelser om förintelsen, om främlingsfientlighet och mänskliga rättigheter.

Daniel Hedin  |  Arbetsstipendium 2009  |  8 000 kr
Tidigare elev vid musikskolan och musikgymnasiet i Skövde, för sina framgångsrika studier i klassisk trombon med både bredd och djup och som genom detta verkar som ambassadör för Skövde och Sverige nationellt och internationellt, bland annat en turné i Europa med Baltic Youth Philharmonic.

Mats Svensson  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar 
För sina viktiga insatser i Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad och för sitt bildskapande med känsliga och stämningsfulla motiv från skaraborgska kulturlandskap och äldre industrimiljöer i grafikens och akvarellens form.

2008

Won-Mie Kim  |  Arbetsstipendium 2008  |  8 000 kr
För hennes målmedvetna arbete och brinnande intresse för utbildning och förkovran i klassisk musik.

Yvonne Strömer  |  Arbetsstipendium 2009  |  8 000 kr
För framgångsrik koreografi på det lokala planet till flera av Revymakarnas musikaler men även nationellt prisad koreografi.

Claes Funck  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar
För sitt personliga uttryck i foto och i dokumentation av människor och miljöer som nu är borta i 60-talets Skövde.

2007

Peter Strömberg  |  Arbetsstipendium 2007  |  8 000 kr
Peter Strömberg är en baryton från Skövde, som målmedvetet utbildat sig inom den klassiska sångens genre som lett till solistframträdande både på hemmaplan men också på andra scener i Sverige. Som uppskattning får Peter Strömberg kulturstipendium för sin fortsatta förkovran och utveckling.

Ewa Hermansson  |  Arbetsstipendium 2007  |  8 000 kr
Ewa Hermansson är en uppskattad körledare och kyrkomusiker som med musikalisk kunnighet, målmedvetenhet och tålamod inspirerat många sångare i blandade åldrar i olika körer. Ewa har tagit initiativ till och genomfört flera större musikarrangemang med körer från Skövde med omnejd.

Björn Lippold  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar
Björn Lippold har haft stor betydelse, både för Skövde och Sverige, speciellt vad gäller Centrala Soldatregistret utifrån sitt arbete med registreringen av indelta soldater vid Stifts- och landsbiblioteket i Skara. Sina stora kunskaper om hembygden, de svenska soldaternas och indelningsverkets historia har han generöst förmedlat genom guideningar, böcker och föreläsningar.

2006

Birgitta Bäckström  |  Arbetsstipendium 2006  |  8 000 kr
Som kompositör och textförfattare har Birgitta Bäckström utbildat och inspirerat barn i sång, musik och dans. Hennes engagerade och folkbildande arbete har varit av stor betydelse för barnkulturen och har även betytt mycket för Skövdes och Skaraborgs kulturliv.

Eva Hjertberg-Jakobsson  |  Arbetsstipendium 2006  |  8 000 kr
En bildkonstnär som träget och målmedvetet arbetar med sin konst. En skicklig målare som berättar om det nära och som får oss att skärpa våra sinnen. Hon lyfter fram det stora i det lilla, det speciella i det vardagliga.

Runo Sundberg  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar
Skådespelare, komiker, revyartist och sångare. Med underfundig humor och dråplig västgötsk dialekt har Runo Sundberg under snart 40 år lockat barn och vuxna i Skövde och Sverige till skratt med sina monologer om lanthandlarn, genom Skrotnisse, Hem till byn, grammofonskivor och egna revyer.

2005

Kulturföreningen Mycel  |  Arbetsstipendium 2005  |  8 000 kr

Som med ideellt arbete skapat en populär mötesplats i Skövde för ungdomar. I "Klubb Utopi" arrangerar föreningen evenemang inom bland annat poesi, dans, konst och musik med både svenska och utländska gästspel. Även discjockey-kulturen främjas. Genom Infocaféets debatter och seminarier deltar Mycel även aktivt i samhällsdebatten om demokrati och humanism. Ett seriöst kulturellt arbete som skapar entusiasm och kreativitet hos unga människor.

Skövde Modellsällskap  |  Arbetsstipendium 2005  |  8 000 kr
Som i en skalenlig modell återskapat ett västgötalandskap i miniatyr. I en unik kulturhistorisk forskning och dokumentation har ett levande landskap formats med fokus på järnvägens roll i samhället. Genom modellsällskapets intresseväckande böcker och skrifter har verksamheten uppmärksammats i hela landet. Genom Krister Brandt, som sedan flera decennier är en av de starkt drivande krafterna bakom skapandet, har Skövde Modellsällskap rönt stor uppskattning bland kännare. Inte minst för evenemanget "Bankalaset i Skövde". En stor kulturgärning i liten skala.

Bo Björkdahl  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar
Bo Björkdahl har som med sin unika bokhandlargärning räddat många böcker undan glömska. Hans antikvariat, Böckernas Hus i Tidan, är en välkänd mötesplats för bokälskare inte bara från Sverige. Som den litterärt kunnige yrkesman Bo Björkdahl är hjälper han gärna både vanliga läsare och hängivna boksamlare med goda råd och att göra spännande upptäckter i böckernas värld.

2004

Skövde Storband  |  Arbetsstipendium 2004  |  10 000 kr
Som i mer än 30 år roat och underhållit publiken i Skövde med omnejd genom musikupplevelser av hög kvalitet i konserter tillsammans med välkända svenska och utländska artister. De ger Skövde kommun mycket god reklam och gott renommé och inspirerar skövdeungdomar till fortsatt musikaliskt utövande.

Claes Astin  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar 
Som genom sitt unika arbete som radioman och skribent förmedlat och dokumenterat kunskaper om lokal kultur- och språkhistoria till en bred allmänhet. Denna kulturgärning har genomförts på ett charmfullt och humoristiskt sätt.

Carl-Axel Pettersson  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar 
Som oförtrutet har arbetat med att dela med sig av sina djupa och gedigna kunskaper om Skövdes historia till föreningslivet och en bred allmänhet. Genom historiska återblickar skapar han engagemang för nutidshistorien.

2003

Zero Kelvin  |  Arbetsstipendium 2003  |  10 000 kr
Zero Kelvin är ett "häftigt" musikband som med eget material och med skaparglädje har finslipat sin teknik, utvecklat kvaliteten, inspirerat många ungdomar och med växande drömmar vill förmedla sitt budskap ut i större sammanhang - att manifestera Skövde.

Margareta Astin  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar 
En eldsjäl som i många år idogt och engagerat gjort Binnebergs Tingshus vida känt genom hög kvalitet på kulturverksamhet och guidningar och också ökat deltagandet och stärkt känslan för hembygden bland många kringboende.

Kurt Bäckström  |  Honorärstipendium till minne av Lennart Wilkmar 
En kulturarbetare som satt Skövde och Högskolan i Skövde i fokus, både nationellt och internationellt, genom sitt insiktsfulla arbete med uppbyggnaden av Centrum för Österrikestudier och Centrum för Mexikostudier. Genom många intressanta kulturprogram i Skövde men även i övriga Sverige har han väckt intresse för dessa kulturer och skapat förutsättningar för internationell kulturverksamhet i Skövde.

 

2002

EvaLena Klint, konstnär  |  Arbetsstipendium 2002  |  8 000 kr
För fortsatt utveckling av sitt starka personliga konstnärskap i strävan efter ett allmängiltigt existentiellt uttryck.

Skövde Operettsällskap  |  Arbetsstipendium 2002  |  10 000 kr
För att de med särskild inriktning mot ungdomars medverkan genom sång, musik och dans utvecklar och berikar teaterlivet i Skövde.

2001

Gunilla Råberg, keramiker  |  Arbetsstipendium 2001  |  5 000 kr
För att hon i både gedigna och spännande keramiska uttrycksformer framgångsrikt förenat internationella förebilder med lokala traditioner.

Katarina Botwid, keramiker  |  Arbetsstipendium 2001  |  5 000 kr
För att hon arbetat nyskapande och experimenterat och utvecklat nya former för keramik bl. a. i samarbete med Musik i Väst men också med tryckfärg och trycktekniker för bomullslera.

Skogsrokyrkans dansgrupp, skådespelare och musiker med Marie Bronedal och Torgny Gustafsson som ledare  |  Arbetsstipendium 2001  |  4 000 kr
De har i musikalprojektet Margaret använt teater, sång, musik och dans på ett kreativt och kulturfrämjande sätt och framgångsrikt engagerat många skövdeungdomar och vuxna.

Ulf Ekström  |  Honorärstipendium
Som i sitt arbete med teateruppsättningar, under lång tid och med stort intresse och engagemang, väckt och skapat ett bestående teaterintresse hos framförallt barn och ungdomar i Skövde.

2000

Marie-Helene Samaké Bornhall  |  Arbetsstipendium 2000  |  8 000 kr
För utveckling och fördjupning av projekt Barocka Drömmar - kreativa och fantasifulla idéer om formgivning och smyckesdesign.

Johannes Johansson  |  Arbetsstipendium 2000  |  8 000 kr
För att, utifrån unika musikstudier i klassisk saxofon, kunna genomföra ett spännande och nyskapande musikprojekt med internationella utblickar.

Bo Gyllensvärd  |  Honorärstipendium
För livslångt arbete och ambassadörskap för kulturen ur ett fjärr- och närperspektiv, i vilket såväl Ostasien som Skövde och Skaraborg haft sina självklara platser.

Karl-Erik Lekander  |  Honorärstipendium
För långvarigt och entusiasmerande engagemang i Skövdes teater- och revyverksamhet.

1999

Susanne Lind & Louise Schultz  |  Arbetsstipendium 1999  |  10 000 kr
För sitt arbete med att föra folkmusiktraditionen vidare.

Eva-Lotta Ohlsson  |  Arbetsstipendium 1999  |  4 000 kr
För de resultat som hon redan uppnått och som en uppmuntran till fortsatta studier.

Evert Hellqvist  |  Honorärstipendium
För sin mångåriga verksamhet i ledningen för flera av kommunens kulturföreningar, ett arbete som har bedrivits i det fördolda.

1998

Anders Jaktlund  |  Stipendium 1998  |  4 000 kr
För förtjänstfull insats genom att ha främjat folkligt förankrad kultur.

Magnus Thorsén & Rolf Johansson  |  Stipendium 1998  |  4 000 kr
För förtjänstfull insats genom att ha främjat folkligt förankrad kultur.

Lars-Olof Ejstes  |  Stipendium 1998  |  4 000 kr
För förtjänstfull insats genom att ha främjat folkligt förankrad kultur.

Skövde Filmstudio  |  Stipendium 1998  |  4 000 kr
För förtjänstfull insats genom att ha främjat filmens förankring i Skövde.

1997

Skövde Oatoriekör  |  Arbetsstipendium 1997  |  10 000 kr
För förtjänstfull insats genom 25-årig musikfrämjande verksamhet i Skövde kommun.

Rune Lindström  |  Honorärstipendium
För förtjänstfull insats genom 25-årig konstfrämjande verksamhet i Skövde kommun.

1996

Kerstin Bergh, konstnär  |  Arbetsstipendium 1996  |  10 000 kr

Lef Jonsson, musikledare  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr

1995

Malena Dolfe  |  Arbetsstipendium 1995  |  10 000 kr
Malena Dolfe är en ung, energisk musiker som med kraftfullhet och talang utvecklats till cellist på hög nivå.

Ingemar Ek  |  Honorärsstipendium  |  5 000 kr
Som genom sitt engagerande och framgångsrika arbete som föreståndare för Binnebergs Tingshus bidragit till ökade kulturaktiviteter på landsbygden.

Uno Wallgren  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
Som genom en bred musikalisk verksamhet i sin hembygd bidragit till ökade kulturaktiviteter på landsbygden.

1994

Cecilia Löfstrand  |  Arbetsstipendium 1994  |  15 000 kr
Som genom sina väl planerade och genomförda musikstudier visat sin vilja och sin begåvning för att bli pianosolist

Föreningen Jazz i Skaraborg  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
Som genom sin årliga konsertverksamhet "Skaraborgs Jazzdagar" givit Skövde och Skaraborg ett stort utbud av jazz och väckt ett intresse för jazzen som inte funnits tidigare.

1993

Marit Nyberg  |  Arbetsstipendium 1993  |  9 000 kr
En ung begåvad musiker med blockflöjter som huvudinstrument och barockmusik som specialintresse, vidarestudier i Holland.

Jonas Bertilsson  |  Arbetsstipendium 1993  |  9 000 kr
En uppmärksammad ung dansare med intresse för musikaler, modern dans och sång, vidareutbildning i sång och dans.

Föreningen Norden  |  Honorärstipendium
För befrämjandet av nordiska vänortskontakter och kulturutbyte under mer än ett halvsekels verksamhet.

1992

Arne Andersson, Vera Andersson & Alf Brage  |  Arbetsstipendium 1992  |  10 000 kr
För utgivning av boken Billingen längesen del 2.

Britt-Marie Montgomery  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
För livslångt intresse, kärlek till främjande av svensk bildkonst.

Ulla Gunnefur  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
För hennes arbete att främja och skapa förståelse mellan olika kulturer, samt möte mellan människor med olika ursprung.

1991

Cecilia Parsberg, konstnär  |  Arbetsstipendium 1991  |  10 000 kr

Olle Gustafson  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
För värdefull och omfattande forskning i Skövdes historia som levandegjort hembygden.

Kerstin & Tina Olby  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
För en formgivning av möbler och bruksting som håller hantverkstraditionen levande.

1990

Ingegerd Idar, körledare  |  Arbetsstipendium 1990  |  15 000 kr

Rolf "Rulle" Lövgren  |  Stipendium 1990  |  5 000 kr
En tung representant för den lätta underhållningen.

1989

Skövde Naturskyddsförening  |  Arbetsstipendium 1989  |  15 000 kr
För värdefulla arbetsinsatser för bevarande av vårt kulturlandskap, särskilt uppmärksammas RÄFS-projektet "Rädda ÄngsFloran Snarast".

Hans-Erland Heineman  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
För sin förtjänstfulla arkitektoniskt konstnärliga utformning av kvarteret Oden i centrala Skövde.

1988

Helena Ek, sångerska  |  Arbetsstipendium 1988  |  15 000 kr

Stig Aaby-Ericsson  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
Som initiativtagare till uppbyggandet av K3s museum och som ansvarig för dokumentation och omvårdnad av museets samlingar, samt för rekonstruktion av regementets gamla övningsplats på Sanna Hed.

1987

Lars Johansson, konstnär  |  Arbetsstipendium 1987  |  7 500 kr

Olle Lind, skådespelare  |  Arbetsstipendium 1987  |  7 500 kr

S:ta Helena kyrkokör  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
Som erkänsla för ett utomordentligt arbete med att göra körsången till en rik upplevelse.

1986

Jan-Olof Andersson  |  Arbetsstipendium 1986  |  7 500 kr
För ett artistiskt och uppskattat arbete både som tonsättare och vissångare, med intresse för folklig kultur i Västergötland.

Anna Landgren, keramiker  |  Arbetsstipendium 1986  |  7 500 kr
En ung begåvad och ambitiös konstnär i början av sin verksamma bana.

Elisabet & Mac Key  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
För deras stora insats att dokumentera forna tiders järnframställning både historiskt och praktiskt, vilket kastat ett nytt ljus över detta område som tidigare varit okänt inte minst i våra egna bygder.

1985

Andreas Ronge  |  Arbetsstipendium 1985  |  10 000 kr

Skövde Folkdansgille  |  Honorärstipendium  |  4 000 kr
För värdefulla insatser för den folkliga traditionens bevarande.

Immanuelskyrkans kör  |  Honorärstipendium  |  4 000 kr
För mångårig och väldokumenterad körverksamhet.

1984

Konstgrafiska Verkstaden  |  Arbetsstipendium 1984  |  10 000 kr

Ronny Nyman  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
För insatser inom musiklivet i Skövde och som ledare för Skövde Storband.

1983

Åsa Hallerbäck, violinist  |  Arbetsstipendium 1983  |  10 000 kr

Arne Anersson  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
Långvarig kulturgärning, bild och skrift.

1982

Jan-Olov Hilmersson, konstmed  |  Arbetsstipendium 1982  |  10 000 kr

Owe Green, musiker och kompositör  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr

1981

Trine Bölling, sångerska  |  Arbetsstipendium 1981  |  10 000 kr

Brasonsömmerskorna  |  Honorärstipendium  |  5 000 kr
Dokumentation i bokform (Ingegärd Andersson, Inga-Lill Ehn, Märta Eriksson, Alma Forsberg, Vivi Gudmunsson, Birgit Karlsson, Ingrid Larsson, Maria Thimberg).

1980

Gunnar Bergström, hembygdsvård  |  Arbetsstipendium 1980  |  5 000 kr

Gunilla Pot-Malmquist, sångerska  |  Arbetsstipendium 1980  |  5 000 kr

Lena Carlsson, textilkonstnär  |  Arbetsstipendium  |  5 000 kr