Betala parkeringsavgift med mobilen

Från och med januari 2023 inleddes arbetet med att fasa ut parkeringsautomaterna på våra parkeringar. Du betalar numer din parkeringsbiljett med sms eller app. På vissa av våra parkeringar kommer det också gå att betala med kort i en speciell kortläsare.

För dig som inte har mobiltelefon

För dig som inte har mobiltelefon finns möjlighet att betala med kort på Arena Skövde öst, Sandtorget och parkeringshus Mode. Det finns även gratisparkering på bland annat Arena väst (mellan Radio Skaraborg och Vadsbovägen).  OBS! För att betala med kort på dessa betalautomater måste du ha godkänt internetköp på ditt betalkort. För att aktivera denna funktion - gå in via din bankapp och ändra eller kontakta din bank för att få hjälp.

Så betalar du med sms eller app

På varje område eller sträcka där det är uppmärkt parkeringsplats finns det en skylt som visar hur du registrerar dig och betalar. Du kan välja att betala med sms eller med app. Det finns två operatörer att välja mellan. Parkster och Mobill. På länkarna nedan kan du läsa mer om betalning med respektive operatör. Parkster erbjuder även betalning via talsvar.

Vid första biljettköpet gör du en registrering hos den operatör du väljer, där du bland annat anger betalningssätt.

Det är samma parkeringsavgift oavsett om du väljer SMS eller app. Om du väljer att använda SMS tillkommer kostnad för normal trafikavgift för att skicka det. Väljer du att betala via app tillkommer kostnad för normal datatrafik. 

När du betalar ska du ange parkeringens zonkod. Koden anger vilken parkering du parkerat på och du hittar den på skyltar på parkeringen och i appen för respektive operatör. 

Så betalar du med Parkster
Så betalar du med Mobill

Parkeringskarta

Tidplan för utfasning

Utfasningen sker successivt och startar under januari. I juli kommer alla parkeringsautomater att ha tagits bort. Utfasningen gäller endast de parkeringsytor som Skövde kommun ansvarar för.

  • Etapp 1) Arena norr och öst (4 stycken p-automater) tas bort i januari. På Arena öst kommer vi att installera en ny form av kortautomat som gör det möjligt att betala med kort här fortsättningsvis.
  • Etapp 2) Diana, Eric Ugglas plats, Hermod, Sleipner + Mörkegatan, Stadhusparken (7 stycken p-automater) tas bort i februari.
  • Etapp 3) Drottninggatan, Richertsgatan, Prinsgatan, Kyrkogatan, Trädgårdsgatan, Långgatan, Sankta Helenagatan, Fredsgatan, (10 stycken p-automater) tas bort i mars-april.
  • Etapp 4) Sandtorget, (2 stycken p-automater) tas bort i maj. På Sandtorget kommer vi att installera en ny form av kortautomat som gör det möjligt att betala med kort här fortsättningsvis.
  • Etapp 5) Mode P-hus (18 stycken p-automater) tas bort i juni-juli. I Mode kommer vi att installera en ny form av kortautomat på plan ett som gör det möjligt att betala med kort här fortsättningsvis.

I länken nedan finns vanliga frågor och svar om du har funderingar som du inte har fått svar på i texten ovan. 

Frågor och svar