Förskolebarn plockar skräp i Tidan.

Håll Skövde Rent

Skövde kommun är stolt deltagare i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning.

Varje år deltar Skövde kommun i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i landet plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. 

I Skövde deltog 1 814 registrerade skräpplockare år 2017. År 2018 var det drygt 1 000 anmälda skräpplockare. Under 2019 deltog fler än 4 200 personer, ett rekord för Skövde, som därmed placerade sig på topp 5 bland kommuner med flest skräpplockare i Västra Götalands län. Tack till alla som plockat skräp under året!

För förskolor och skolor

Var med du också i kampen mot skräpet! Vi håller rent är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel!

Anmälan är öppen för 2022 års skräpplockarevent. Kika in på Håll Sverige Rents hemsida för att anmäla er.

Anmäl din förskola eller skola på Skövde skräpplockardagar för att delta. Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och klistermärken.

För deltagande skolor/förskolor erbjuder vi oss att hämta in uppsamlat material om ni sorterar soporna och tydligt märker dem förpackningar av papper, glas, metall och plast. Gör upp angående upphämtning vid tillfället ni hämtar ut era soppåsar.

Skövdes skräpplockarvecka

Skräpplockarveckan går ut på att vi under en vecka på våren gör en kraftsamling och fokuserar extra mycket på skräpplockandet.

Under vecka 17 år 2019 plockade barn och pedagoger på förskolor runt om i Skövde kommun skräp och arbetade pedagogiskt med skräptemat.

Här kan du se en video från när Tidans förskola deltog under skräpplockarveckan.

För privatpersoner och företag

Samtliga Skövdebor kan använda skräpplockarappen Skrappen! I den kan du skapa ett eget skräpplockarevent, gå med i andras event och registrera det skräp du plockar. Vem har sagt att det måste vara tråkigt att plocka skräp? Skrappen finns för både iPhone- och Androidmobiler.

Deltar du i aktionen som privatperson hänvisar vi dig till återvinningsstationerna, där du sorterar förpackningar av papper, glas, metall och plast och återvinner det skräp du funnit.