Undrar du något eller vill påverka oss? Vi tar gärna del av dina frågor, synpunkter, förslag eller upptäckta fel!
Gå vidare till kontaktsidan
Kontaktcenters öppettiderTelefon måndag - fredag: 08:00-16:30Stadshusets reception: 07.45-16.30
Avvikande öppettider
Kontaktcenter:0500 - 49 80 00skovdekommun@skovde.seAnmälan av akuta tekniska fel:0500 - 49 97 00
Antal poäng: 50 yrkeshögskolepoängStudietakt: 50 procent (20 veckor), distansAntal platser: 30 platserCSN-berättigad: JaUtbildningen ger: UtbildningsbevisAnsökan öppnas: vecka 32Kursstart: 11 november 2024För dig som är antagen: Klicka här
Öppet för sen ansökan till 25 oktober
Palliativ vård och omsorg är en eftergymnasial vidareutbildning för dig som är undersköterska. Kursen är på distans och deltid så det finns möjlighet att kombinera studier med arbete.
Kursen behandlar hur det är att arbeta nära döende vuxna personer samt deras närstående utifrån ett personcentrerat och salutogent förhållningssätt. Vidare behandlar kursen palliativa tillstånd, symtom och symtomlindring för att lindra och ge ett värdigt omhändertagande vid palliativ vård och omsorg. Genom kursen får du ökade kunskaper om metoder som används för att observera, bedöma, planera och följa upp symtom och åtgärder. I kursen behandlas kommunikation utifrån ett etiskt och professionellt förhållningssätt. Kursen utgår från hörnstenarna i palliativ vård, nationella riktlinjer, nationellt vårdprogram samt värdegrund för att främja livskvalitet och ett meningsfullt liv. Du ges tillfälle att reflektera över eget förhållningssättet till palliativ vård och omsorg, död och sorgearbete. Genom kursen får du en ökad förståelse för teamarbete och egen yrkesroll.
Kursen har tagits fram i nära samarbete med arbetslivet och kompetensen som kursen ger efterfrågas.
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
Anatomi och fysiologi 1 Anatomi och fysiologi 2 Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2 Gerontologi och geriatrik Gymnasiearbete inom vård och omsorg Hälso- och sjukvård 1 Hälso- och sjukvård 2Omvårdnad 1 Omvårdnad 2 Psykiatri 1 Psykiatri 2 Psykologi 1 Samhällskunskap 1a1 Social omsorg 1 Social omsorg 2Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1
Yrkeserfarenhet som sammanlagt motsvarar ett års yrkeserfarenhet på heltid från arbete som undersköterska.
"Inom vård och omsorg ser vi ett stort behov av att ha personal som har specialistkunskap och utbildning inom palliativ vård, i dag vårdas fler i det egna hemmet eller inom kommunens särskilda boende under sin sista tid. Omsorg och god omvårdnad riktas givetvis gentemot den vi ger omvårdnad men även bemötande och empati mot närstående är en stor del av omsorgen, vi ser att genom mer kunskap genom denna utbildning kan man på ett bättre sätt kvalitetssäkra vården och omsorgen. Önskeläge är att vi har en medarbetare per enhet som har denna vidareutbildning för att den i sin tur både gentemot den enskilde, anhörig men även mot kollegor kan stärka tryggheten genom sin kunskap."
Agneta Harrysson Andersson, Enhetschef inom Mariestads kommun och vice ordförande i ledningsgruppen för Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre.
Kursen är en distansutbildning som pågår under 20 veckor på halvfart. I kursen ingår tre närträffar i Skövde. Varje närträff omfattar en eller två dagar och innehåller bland annat föreläsningar, gruppdiskussioner och redovisningar. Det finns möjlighet att vara med digitalt på närträffar förutom vid praktiska övningar. Mellan närträffarna bedrivs undervisning och handledning via vår lärplattform.
Vi använder oss av distansöverbryggande verktyg som exempelvis diskussionsforum, e-post, videokonferens och film. Goda möjligheter till individuell handledning via lärplattformen finns. Du behöver ha tillgång till dator (ej surfplatta) med kamera, mikrofon och internet för att kunna ta del av undervisningen och lämna in uppgifter.
Utbildningens upplägg skapar möjligheter att kombinera studier med arbete.
Du står själv för kostnader för resor och logi i samband med närträffar. Litteraturkostnader tillkommer.
Om antalet sökande är fler än antalet platser i kursen görs ett urval baserat på betyg samt värdering av dokumenterad arbetslivserfarenhet inom vård och omsorg som undersköterska eller motsvarande.
Varje halvt års yrkesarbete (omfattande minst halvtid eller motsvarande) utöver det som krävs för behörighet tillgodoräknas med 0,5 poäng (maxvärde för arbetsmeriter är 5 poäng).
Som studerande på yrkeshögskolan har du rätt att få pedagogiskt stöd under dina studier. Du har också rätt att ställa krav på att lokalerna är anpassade så att du kan delta i undervisningen. Läs mer hos Myndigheten för yrkeshögskolan.
Har du frågor kring utbildningen? Har du funderingar kring studier eller yrken? Vill du ha vägledning?
Välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare.
Om du har en kort fråga kan du även få hjälp genom Kontaktcenter.