Vinnare 2019

2019 års utmärkelse tilldelas bostadsbyggnationen Kv. Rönnen, som färdigställdes under förra året och bidrar till en fin förtätning söderut av Skövde centrum.

Under morgonens samhällsbyggnadsfrukost tillkännagavs att Lorentzons byggnation vid Kv. Rönnen i centrala Skövde tilldelas årets stadsbyggnadspris. Flera av de nominerade objekten var värdiga vinnare enligt juryn, men slutligen enades de om att Kv. Rönnen stack ut bland de andra. 

Motiveringen

Ambition… så lyder årets motivering i kortversion.

Med klass och kompetens visar omvandlingen av kvarteret Rönnen att det är möjligt med förtätning och förädling av kvartersstaden. Byggnader har givits ny användning och en ny karaktärsbyggnad har adderats. En byggnad med formsäker stil och gedigna material samt med en omsorg om detaljerna som är ovanlig i dagens bostadsbyggande.

Överraskad pristagare

Pristagaren, tillika byggherren för Kv. Rönnen, Arne Lorentzon säger följande om tilldelningen:

– Det var verkligen överraskande! Jag är väldigt glad, men att vi skulle vinna var inget jag trodde. Men jag måste ju säga det, även om jag är partisk i detta så är Rönnen faktiskt det finaste huset som byggts i Skövde på över 30 år. Det är otroligt välanpassat och smälter in i omgivningen, där hela kvarteret har blivit en plats som man vill vistas på. Och trots att det är nybyggt utstrålar det anor från en annan tid!