För yngre barn

När ett barn kommer till Barnahus så beror det på att vuxna är oroliga för hur barnet mår och vad som har hänt. Oron kan handla om att någon har gjort barnet illa. Ofta kan det vara en vuxen person som barnet känner och bor tillsammans med. Ibland kan det vara någon som barnet inte alls känner.


Förälder med barn

Vad händer på Barnahus?Till Barnahus kommer många barn och de som arbetar där är vana vid att träffa barn som har eller har haft det svårt. I Sverige har vi en lagbok. I den står det flera saker som är förbjudna att göra mot barn. Ingen får till exempel slå barn eller göra dumma saker mot deras kroppar. Sådant som är förbjudet kallas för brott.

Det kan ta lite tid på Barnahus. Då kan det behövas en paus och kanske något att äta och dricka.

Fikastund


Vilka kan man träffa på Barnahus?


Polis
När någon tror att en vuxen gjort något som är förbjudet mot ett barn, är det vanligt att man berättar om det för polisen. En polis som träffar barn på Barnahus har inte polisuniform på sig utan är helt vanligt klädd.Ibland blir barnet hämtat på förskolan eller skolan för att få träffa en polis på Barnahus och berätta vad som har hänt. Det är viktigt att barnet får möjlighet att berätta vad det har varit med om för polisen.

Barnförhör

Trygghetsperson
Ofta följer en vuxen med barnet till Barnahus,  till exempel en förskollärare eller lärare.  Det är för att det ska finnas någon vuxen där som barnet känner och inte bara främmande personer.

En del barn kommer med sin förälder till Barnahus.


Andra vuxna

Ibland är det flera andra vuxna som också behöver lyssna på det barnet berättar för polisen. Det är för att de ska kunna hjälpa barnet på olika sätt. De sitter i ett annat rum än barnet och polisen och lyssnar. Barn har rätt att få berätta om vad som har hänt, om sina tankar och känslor.
Medhörning

Läkare
En del barn behöver få träffa en läkare.
Läkaren tittar, lyssnar och undersöker hur kroppen mår.

Läkarundersökning

Hur kan det kännas att komma till Barnahus?

Barn kan tänka och känna olika saker när de är på Barnahus. Alla känslor är vanliga och normala. En del funderar på hur det ska bli hemma efteråt. En del barn undrar också om någon kommer att bli arg eller ledsen. Ofta kan det kännas bättre att berätta för någon om det som är jobbigt och hur det känns. Det är många barn som kommer till Barnahus för att berätta vad de varit med om och det syns inte utanpå vem som har varit där utan alla ser helt vanliga ut.

Här är några exempel på hur barn kan känna:
Ansikten och känslor