Energieffektiv vattenanvändning

Hittills har det handlat mycket om hur huset behöver utformas för att minska energianvändningen. Men som fastslogs i inledningen går ungefär 20 procent av den totala energin i ett hushåll till att värma tappvarmvatten till exempelvis dusch, bad och handdisk.

Genom enkla åtgärder, som att välja snålspolande kranar och se till att varmvattenledningen isoleras, går det att minska energianvändningen som går till att värma tappvarmvatten.

Kran och dusch

Idag lägger vi mycket tid och pengar på att skapa en lyxig känsla i kök och badrum och det finns en uppsjö av olika kranar, blandare och duschmunstycke att välja mellan. Tänk på att driften av armaturen också är en utgift och det är därför viktigt att välja energieffektivt. Jämför hur vattensnåla olika armaturer är på deras produktblad.

Återvinn värmen i vattnet

Att återvinna värme ur avloppsvattnet är idag ganska ovanligt i våra hem. Egentligen är systemet enkelt. Genom att värmeväxla avloppsvattnet mot kallvattnet kan 20 till 40 procent av energibehovet för uppvärmning av varmvattnet sparas.