Hushållselen står även den för ungefär 20 procent av den totala energianvändningen i ett hus. Idag blir i princip alla produkter energieffektivare och energieffektivare, vilket minskar energikostnaderna. Genom att välja energieffektiva hushållsmaskiner går det att spara flera tusen kilowattimmar per år.
Vitvaror
Inköp av vitvaror är något du planerar samtidigt som du bygger nytt och det kan vara en bra idé att redan då tänka på energiklass och storlek. Vitvaror idag är energimärkta, det är ett krav i hela EU. Energimärkningen ser lite olika ut beroende på vilken typ av vitvara den sitter på, men gemensamt för alla är att energimärkningen, via en skala A-G, visar hur energieffektiv produkten är. Genom att välja vitvaror i energiklass A istället för energiklass C kan ett normalstort hushåll minska sin energianvändning med mer än 1 000 kWh per år.
Belysning
Att huset ska vara ljust är en självklarhet. Det är viktigt för vårt välbefinnande att belysningen är bra och att vi får tillräckligt med dagsljus. Samtidigt står belysningen för ungefär 20 procent av den totala hushållselen. Genom att välja rätt typ av belysning och ta tillvara på dagsljuset går det att få bra inomhusmiljö samtidig som energianvändningen minskar.
Dagsljus
Fönster är svaga punkter i byggnadsskalet och mycket värme försvinner genom dem. Att utan eftertanke öka fönsterytorna för att få in mer dagsljus är ingen energieffektiv lösning. Men genom att till exempel placera fönster högt går det öka ljusinsläppet utan att öka fönsterytan. Takfönster kan ge bättre ljusinsläpp längre in i byggnaden än traditionella fönster.
Lampor
Trots smart placerade fönster finns det alltid behov av lampor. Även lampor är energimärkta A-G och det finns en uppsjö av olika lampor i olika energiklasser. LED är den lamptyp som är mest energieffektiv idag. Den kommer i en rad olika färgtemperaturer och går i vissa fall till och med att styra via mobilen. LED-lampor är lite dyrare än andra lampor, men har en lång livslängd och låg energianvändning. Den betalar därför av sig flera gånger om innan den går sönder.
Utomhusbelysning
Utomhusbelysningen står ofta och lyser långa tider så det är väl värt att välja ett energieffektivt alternativ. Lysdioder (LED) är ett lämpligt val, då de till skillnad från lågenergilampor är okänsliga för kyla. Komplettera gärna med en ljussensor som automatiskt tänder lampan när det mörknar och släcker när det ljusnar.