Alla elever som ska börja årskurs 7 får information hemskickad inklusive inbjudan till informationskvällar på Skövdes högstadieskolor, se under "Dokument".
Hur väljer jag skola?
Du väljer skola för ditt barn i e-tjänsten för skolval. Där måste du göra ett aktivt val till de skolor du önskar att ditt barn ska gå på. E-tjänsten för skolval till åk 7 är öppen 1-31 januari 2025.
Om du inte gör ett aktivt val innan skolvalsperiodens slut kommer ditt barn att placeras på den skola där det finns plats kvar, när samtliga som gjort ett aktivt val har placerats.
Observera att det inte kommer göras någon individuell påminnelse gällande skolvalet.
Föräldrar som har gemensam vårdnad måste båda logga in i e-tjänsten för att välja skola.
Om du väljer en friskola i första hand måste du även välja skolan i e-tjänsten för skolval. Själva ansökan till friskolan gör du direkt till aktuell skola. Tackar du ja till friskolan ska du också meddela detta till Skövde kommuns kontaktcenter, telefon 0500 - 49 80 00.
Skolplacering
Vilka regler som gäller för placering i kommunal grundskola kan du läsa om i "Regler för skolplacering i förskoleklass och grundskola i Skövde kommun".
Skolskjuts
Aktuella skolskjutsregler hittar du här.
Byta skola
Om någon önskar välja annan skola under våren beviljas detta normalt endast om det finns särskilda skäl.
Anpassad grundskola
Om ditt barn har rätt till anpassad grundskola kan du välja den skolformen, se under "Länkar". Handläggning för barn till anpassad grundskola sker genom barn- och elevhälsan.
Modersmål/nationellt minoritetsspråk
Om ditt barn har annat modersmål än svenska har det rätt till modersmålsundervisning. Med modersmål menas att barnet har grundläggande kunskaper i språket och att det talas dagligen i hemmet. Minst en av föräldrarna har språket som modersmål.
Elever som tillhör någon av de nationella minoriteterna har en starkare rätt till modersmålsundervisning än andra elever. Det finns inga krav på att språket ska vara elevens dagliga umgängesspråk eller att eleven ska ha några kunskaper i språket. De nationella minoritetsspråken är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.
Ansökan till modersmålsundervisning gör du via e-tjänsten "Modersmålsundervisning, ansökan".
Vad händer om en skola blir fullbelagd vid skolvalet?
Om en elevs förstahandsönskemål inte kunnat tillgodoses i det aktiva skolvalet kommer sektor barn och utbildning bevaka om en plats på den önskade skolan blir ledig. Om en plats blir ledig inom ramen för skolvalet, kommer den att tilldelas den elev som enligt urvalsgrunderna (syskonförtur respektive avstånd beroende på årskurs) har rätt till platsen.
Reglerna innebär att skolvalsperioden pågår som längst till och med sista dagen på vårterminen det läsår då skolvalet genomfördes.
Om en elev, efter det att skolvalsperioden avslutats, fortfarande vill byta till en annan skola behöver en ansökan om skolbyte lämnas in till kommunen. Det finns alltså inga köer/kölistor till Skövde kommuns skolor.