Trygghetsperson


När det finns misstanke om att ett barn har varit utsatt för brott av en vårdnadshavare eller annan närstående ska förhöret ske under trygga förhållanden utan vårdnadshavares vetskap. Detta för att barnet ska vara så opåverkat som möjligt vid förhöret. Polisen ber då personal på barnets förskola eller skola att följa med som stöd till barnet. Personalen är med som trygghet för att barnet inte bara ska träffa okända personer, i en obekant miljö.

Skolpersonalen fattar inga beslut och är inte ansvarig i frågor som rör hämtningen av barnet. Hon/han vilar sitt engagemang i ”barnets bästa” som innebär barnets rätt att ha en trygghetsperson med sig som extra stöd i samband med barnförhöret.

Skolpersonalen får inte vara med och lyssna på förhöret utan sitter i ett väntrum intill. De får ingen information om ärendet då det råder sekretess.

Personal från barnets förskola eller skola är inte ansvariga för det som andra myndigheter har bestämt kring barnet. Har de gjort en orosanmälan till socialtjänsten så är det för att det är deras skyldighet. De har inte fattat några beslut gällande det som sker och de kan inte svara på några av föräldrarnas eventuella frågor kring polisens förundersökning eller socialtjänstens utredning. Det är därför viktigt att föräldrar istället tar en direktkontakt med de ansvariga på respektive myndighet (polis, åklagare, socialtjänst) om de har frågor.

Förälder med barn