Medföljande förälder


När ett barn kommer till Barnahus i sällskap med förälder så har åklagare bedömt att föräldern kan ta tillvara barnets rätt under förundersökning och eventuell rättegång. En förutsättning för detta är bland annat att den medföljande föräldern inte är misstänkt för brott mot barnet.

Misstanke om brott

En anmälan med misstanke om att ditt barn har utsatts för brott kan inkomma till polisen på flera olika sätt. Det kan till exempel vara någon anhörig, vän, granne, förälder, myndighet (som exempelvis socialtjänst, sjukvård) eller barnet själv som gjort en polisanmälan. De brott som det oftast handlar om är våldsbrott och sexualbrott.

Socialtjänsten och polisen

När det framkommer misstankar om att ett barn har utsatts för brott har socialtjänsten och polisen olika ansvarsområden. Socialtjänstens ansvar är att utreda barnets behov av stöd och skydd och det görs genom att en utredning inleds. Polisens uppgift är att utreda brott. Dessa utredningar kan pågå samtidigt men är oberoende av varandra.

När en polisanmälan görs inleder åklagare, som huvudregel, en förundersökning för att utreda brott. Då råder förundersökningssekretess, och därmed kan föräldrarna inte få information om allt som rör brottet.

Vad händer på Barnahus?

När du och ditt barn kommer till Barnahus tas ni emot av den polis eller polisanställde som ska hålla förhör med ditt barn. Ni får sitta ner en stund tillsammans i väntrummet där polisen berättar om hur förhöret kommer att gå till.

Ditt barn har fått ett målsägandebiträde eller en särskild företrädare, som är advokat eller jurist, som är med på Barnahus. Dennes uppgift är att stötta barnet under förundersökningen och vid en eventuell rättegång.

Under förhöret har barnet rätt att ställa frågor, pausa eller avbryta när barnet vill. Bredvid förhörsrummet finns ett rum där övriga professionella som är på plats (exempelvis åklagare, socialsekreterare och målsägandebiträde) följer förhöret via en TV-skärm. Detta gör att ditt barn inte behöver berätta vad det har varit med om vid flera tillfällen än nödvändigt.



Under tiden som ditt barn förhörs får du som förälder sitta kvar i väntrummet. Då finns någon av samordnarna på Barnahus tillgänglig för dig, för frågor och stöd. Ibland är detta av praktiska skäl inte möjligt, eller så uppstår det fler frågor efter att ni har varit här, då är du alltid välkommen att kontakta oss på 0500-49 89 89. Detsamma gäller om du har frågor inför ert besök på Barnahus. 

Alla som arbetar på Barnahus är civilklädda, det är ingen som bär uniform.