Om utbildningen/kursen
Utbildningen har två yrkesutgångar inom området barn och fritid. Det är viktigt med god datavana. Möjlighet till klassrumsundervisning ges varje vecka. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår.
Barnskötare
Att arbeta som barnskötare innebär att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse när föräldrar arbetar. Du kan arbeta på en kommunal eller en privat förskola. På förskolan ansvarar du tillsammans med förskollärare för alla barn på avdelningen. På förskolan går barn från ett år tills de börjar skolan. Som barnskötare arbetar du både utomhus och inomhus. Att ha kontakter med barnens föräldrar är en del av arbetet. APL ingår.
Elevassistent
Som elevassistent jobbar du i skolan med barn och ungdomar som behöver stöd. Det kan till exempel handla om barn med läs och skrivsvårigheter, psykosociala problem och/eller funktionsnedsättningar. Du skall vara ett stöd för barnen både i pedagogiska situationer och på raster. APL ingår.
Utbildningsinnehåll/kursinnehåll
Det ingår APL i utbildningen. Du kommer att göra minst 15% APL av hela utbildningstiden.
Här hittar du studieplanen för barnskötare och elevassistent
Utbildningslängd/kurslängd
Cirka 65 veckor vid 100% studietakt
Studieform
Utbildningarna är upplagda som Flex. Studieformen innebär att du kombinerar självstudier med lärarstöd via lärplattform i Arena utbildning.
Studietakt
50/100%
Förkunskapskrav
För att klara av utbildningen behöver du ha kunskaper motsvarande grundskolekompetens i svenska eller svenska som andraspråk.
Studiefinansiering
Utbildningen är CSN-berättigad. Här kan du läsa mer om de olika alternativen
Information om CSN - studiefinansiering
Utbildningsstart/kursstart
Augusti 2024
Ansökan
Öppnar 15 april, 2024
Studie- och yrkesvägledning
Har du funderingar kring studier eller yrken? Vill du ha vägledning?
Välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare
Läs mer om vår studie- och yrkesvägledning här
Validering
Har du erfarenhet av arbete inom valt yrkesområde kan du validera dina kunskaper. Dina kunskaper bekräftas genom att du redovisar dem i teori och praktik och du får ett nationellt gymnasiebetyg.