Valideringsspår - Vård och omsorg

Studierna leder till att du kan söka arbete inom vård och omsorg som till exempel undersköterska, stödassistent, personlig assistent eller boendestödjare.

Utbildningen vänder sig till dig som har minst ett års erfarenhet av vård och omsorg motsvarande heltid under de senaste 3 åren, sammanlagt 1700 timmar. Eller har vård- och omsorgsutbildning från utlandet som du vill validera mot undersköterska. Du ska redan ha godkända betyg i svenska 1/svenska som andraspråk 1 och samhällskunskap 1a1 eller motsvarande kurser.

Om utbildningen/kursen
Den första delen av utbildningen består av validering av dina kunskaper. Under valideringsprocessen studerar du på heltid i 10 veckor. När valideringen är gjord kompletterar du med studier för att slutföra hela utbildningen inom vård-och omsorg. Du kan välja att studera på deltid 75%, heltid 100% eller intensivt 125%

Valideringen omfattar både teoretiska kunskaper och praktiska moment. Den praktiska valideringen sker på en arbetsplats cirka 35 timmar i veckan under 2–3 veckor, beroende på hur många kurser du ska validera. Under den praktiska valideringen följer du din handledares schema, kvällar och helger.

Efter valideringsperioden sammanställs dina resultat och en individuell studieplan upprättas utifrån de kurser som du har kvar att studera. Stora delar av undervisningen kommer att ske på plats i skolan men handledning kan också förekomma via Teams, detta styrs av ansvarig lärare. I kvarstående kurser kan även apl ingå som genomförs på en arbetsplats. Du behöver ha tillgång till egen dator, god datorvana och internetuppkoppling för att kunna genomföra dina studier.

Vuxenutbildning Skövde är certifierade genom Vård- och omsorgscollege. Detta är en typ av kvalitetsstämpel på den utbildning vi bedriver. Du som elev får ett Vård- och omsorgscollegediplom om du genomför utbildningen hos oss. Kravet för att få ett diplom är att ha godkända betyg i 1400 poäng av nedanstående kurser samt ett godkänt betyg i Svenska A/1 alternativt Svenska som andraspråk A/1 och då uppnå 1500 poäng. Läs mer om VOC (klicka  här) samt Östra Skaraborgs VOC bilaga (klicka här).

Utbildningsinnehåll/kursinnehåll

Här hittar du studieplanen för vård och omsorg 

Utbildningslängd/kurslängd

Utbildningstiden är individuell och som längst 80 veckor. Studietiden är beroende av antalet studiepoäng som du har kvar att studera efter din validering samt vilken studietakt du väljer att studera.

Studieform

Utbildningen är en kombination av olika lärande- och studieformer. Du studerar ensam och tillsammans med andra. Seminarier, praktiska moment, skriftliga arbeten och självständiga studier blandas.

Studietakt

När valideringen är gjord kan du välja att studera på deltid 75%, heltid 100% eller intensivt 125%.

Förkunskapskrav

För att vara behörig till utbildningen ska du ha godkända betyg i svenska 1/svenska som andraspråk 1 och samhällskunskap 1a1 eller motsvarande kurser. Om du inte har godkända betyg i ovanstående kurser bör söka vår vanliga vård-och omsorgsutbildning. Du ska ha minst ett års erfarenhet av vård och omsorg motsvarande heltid under de senaste 3 åren, sammanlagt 1700 timmar, styrks med tjänstgöringsintyg.

Studie- och yrkesvägledning

Har du funderingar kring studier eller yrken? Vill du ha vägledning?
Välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare
Studie och yrkesvägledning (skovde.se)

Studiefinansiering

Utbildningen är CSN-berättigad. Här kan du läsa mer
CSN - studiefinansiering (skovde.se)

Utbildningsstart/kursstart

21 augusti 2023

Ansökan

Ansökan öppen mellan 15 april- 15 maj

Studie- och yrkesvägledning

Har du funderingar kring studier eller yrken? Vill du ha vägledning?
Välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare
Studie och yrkesvägledning (skovde.se)

 

Ansök här