Personbilsmekaniker

Om utbildningen/kursen

Som personbilsmekaniker arbetar du självständigt och är oftast specialiserad på ett visst bilmärke eller vissa arbetsuppgifter. Underhållsservice och byte av slitna delar är vanliga arbetsuppgifter. Moderna bilar består av komplexa system i samverkan för högsta säkerhet och komfort samt för minimal miljöpåverkan. En stor del av yrket innebär kommunikation med bilens system för att kunna ställa rätt diagnos. Därför är det viktigt med kunskap om både mekanik, hydraulik och elektronik samt hur dessa kan samverka.

Utbildningen ger dig de grundläggande kunskaper och färdigheter som krävs för att jobba som personbilsmekaniker. Utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av Motorbranschens Yrkesnämnd - MYN.

Vuxenutbildning Skövde erbjuder följande utbildningsformer, skolförlagd och lärling.

Skolförlagd utbildning: innebär att du är större delen av undervisningen är i skolan men du är garanterad minst 15 % apl (arbetsplatsförlagd lärande) som du genomför på företag.

Lärlingsutbildning:  innebär att du är största delen av utbildningstiden på företag (70%). Utbildningen kan omfatta från 400 till 1600 gymnasiepoäng och en individuell studieplan upprättas utifrån dina tidigare erfarenheter och lärlingsföretagets behov.

Alla som blir antagna startar studierna på skolan för grundläggande kunskaper inom utbildningsområdet. Du som redan nu vet att du är intresserad av att studera utbildningen i skolform lärling, kan påbörja arbetet med att söka lärlingsföretag i samband när du söker utbildningen.

Läs mer om utbildningen här

Utbildningsinnehåll/kursinnehåll

Här hittar du studieplanen för personbilsmekaniker

 

Utbildningslängd/kurslängd

Personbilsmekaniker cirka 50 veckor

Studieform

Skolförlagd - skolförlagd utbildning innebär att du är större delen av undervisningen är i skolan men du är garanterad minst 15 % apl (arbetsplatsförlagd lärande) som du genomför på företag.
Lärling – här kan du läsa mer om studieformen lärling.
Lärling - många olika yrken (skovde.se)

Studietakt

100%

Förkunskapskrav

För att klara av utbildningen behöver du ha kunskaper  motsvarande grundskolekompetens i svenska eller svenska som andraspråk.

Studiefinansiering

Utbildningen är CSN-berättigad. Här kan du läsa mer 
CSN - studiefinansiering (skovde.se)

Utbildningen kostar inget men du måste själv betala för kurslitteratur och material. 

Utbildningsstart/kursstart

Augusti 2023

Ansökan

15 augusti - 15 september

Studie- och yrkesvägledning

Har du funderingar kring studier eller yrken? Vill du ha vägledning?
Välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare
Studie och yrkesvägledning (skovde.se)

Validering

Har du erfarenhet av arbete inom valt yrkesområde kan du validera dina kunskaper. Dina kunskaper bekräftas genom att du redovisar dem i teori och praktik och du får ett nationellt gymnasiebetyg.