Vård och omsorg - skolförlagd
Studierna leder till att du kan söka arbete inom vård och omsorg som till exempel undersköterska, stödassistent, personlig assistent eller boendestödjare.
Utbildningslängd/kurslängd: Cirka 65 veckor vid 100 procents studietakt
CSN-berättigad: Ja
Sista ansökan: Ansökan öppen 15 april - 15 maj, 2025
Kurs-/utbildningsstart: Start augusti, 2025
Om utbildningen/kursen
Studietiden startar med en gemensam introduktion för alla som valt Vård- och omsorgsutbildningen. Utbildningen är skolförlagd, detta innebär att du deltar i en elevgrupp, lärarledda moment i klassrum/digitalt och självstudier. Utbildningen innehåller obligatoriska moment som prov, metodövningar och seminarium.
Utbildningen ger kunskaper som motsvarar de grundläggande yrkeskraven inom vård och omsorg. Med våra fördjupande kurser får du en bredd som ger dig möjlighet att arbeta inom flera verksamhetsområden. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår och där ges du möjlighet att utveckla dina kunskaper och praktiska färdigheter.
Vuxenutbildning Skövde är certifierade genom Vård- och omsorgscollege. Detta är en typ av kvalitetsstämpel på den utbildning vi bedriver. Du som elev kan få ett Vård- och omsorgscollegediplom om du genomför utbildningen hos oss. Kravet för att få ett diplom är att ha godkända betyg i 1400 poäng av nedanstående kurser samt ett godkänt betyg i Svenska A/1 alternativt Svenska som andraspråk A/1 och då uppnå 1500 poäng. Betyg i svenska ingår inte under ordinarie utbildning utan får vid behov läsas vid sidan om.
Läs mer om VOC samt Östra Skaraborgs VOC bilaga.
Vilka förkunskaper behöver du ha?
För att klara av utbildningen behöver du ha kunskaper motsvarande grundskolekompetens i svenska eller svenska som andraspråk.
Studieform och studietakt
Studietakten är 100 procent. Om du har betyg i kurser som ingår i utbildningen sedan tidigare eller validerar kan annan studietakt förekomma.
Studieplan
Termin 1
- Anatomi och fysiologi 1, 50 p
- Anatomi och fysiologi 2, 50
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1, 100 p
- Omvårdnad 1, 100 p
- Social Omsorg 1 100 p
- Psykologi 1, 50 p
- Data, orienteringskurs, 50 p
Termin 2
- Hälso-och sjukvård 1, 100 p
- Gerontologi och geriatrik, 100 p
- Psykiatri 1, 100 p
- Social Omsorg 2, 100 p
- Samhällskunskap 1a1 1, 50 p
- Data, orienteringskurs, 50 p
Termin 3
- Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2, 100 p
- Hälso och sjukvård 2, 100 p
- Omvårdnad 2, 100 p
- Psykiatri 2, 100 p
- Vård-och omsorg specialisering eller Komvuxarbete 100 p
För att få diplom från Vård-och omsorgscollege måste du ha godkända betyg i 1500 poäng. I dessa poäng ska kursen svenska A/1 alternativt svenska som andraspråk A/1 ingå. Kursen ingår inte under ordinarie utbildning utan får vid behov läsas vid sidan om.
Studiefinansiering
Validering
Har du erfarenhet av vård- och omsorgsarbete finns möjlighet till validering. Dina befintliga kunskaper bekräftas då genom att du redovisar dem i teori och praktik och det kan leda till ett nationellt gymnasiebetyg.
Aktuell kurslitteratur
Kontakta oss
Har du funderingar kring studier eller yrken? Vill du ha vägledning? Välkommen att kontakta våra studie- och yrkesvägledare.
Om du har en kort fråga kan du även få hjälp genom Kontaktcenter.